Varför har inte kvinnor i Sverige fått rösta lika länge som män?

Den frågan fick jag av min son i måndags, då det var 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Han fortsätter med sina tankar och frågor. ”Men vi är ju alla människor! Spelar det någon roll om vi är kvinna eller man? Får vi inte vara olika när vi föds olika?” Vi pratar om att vi föds med olika förutsättningar både socialt, ekonomiskt och geografiskt. Han konstaterar att han är lyckligt lottad som bor i Sverige. Vårt land har som utgångspunkt att alla har lika värde. Vi har yttrandefrihet. Vi har välfärd, om än lite naggad i kanten.

Read More
Karolina Lindhe
Vad skulle hända om grundskolan började undervisa i ämnet kommunikation?

I går läste jag en debattartikel som handlade om att ta sitt ansvar som förälder, att uppfostra sina barn och sluta skylla på lärarna. Även jag tycker att vi, som föräldrar och individer, har ett ansvar att fostra våra barn till goda samhällsmedborgare. Det som jag tycker bli extra spännande är att komma fram till hur vi kan göra en förändring. En förändring som kan leda till att varje förälder tar sitt ansvar utefter sina förutsättningar. Jag upplever att det är många som tänker på liknande sätt som beskrivs i artikeln. Frågan är nu hur vi kan hjälpas åt att skapa ett klimat i skolan som blir hållbart för elever, lärare och föräldrar. Vad ska till för att kunna utöva ett gott föräldraskap som leder till ansvar och utveckling?

Read More
Karolina Lindhe
Vilka tankar kommer du att börja dina dagar med under 2019?

Kylan har fått fäste under de senaste dagarna. Vi möts av krispig, kylig vinterluft och solens ljus gör rimfrosten magiskt vacker på träden. Vintern gör sig påmind och julen kommer smygandes. Snart knackar det nya året, 2019, på dörren. Under veckan har mina tankar gått till det som sker runt ett årsskifte. Vilka tankar som kommer när jag gör ett avslut på något och vilka önskningar som blir tydliga när jag ska börja på något nytt.

Read More
Karolina Lindhe
Vilka värderingar har du eller vill du ha?

Ja, den frågan kan ibland vara svår att svara på. För vissa av oss kommer svaret snabbt och naturligt, andra kan behöva mer tid för att kunna ge ett svar. Det kan bero på att vi är olika vana vid frågan. Några har inte ens reflekterat över denna fråga. Vissa tänker på det ibland och en del av oss lever sina liv genom sina värderingar. Min tanke med denna fråga är att utmana dig till att ta reda på vad som är viktigt i ditt liv. Det som driver och engagerar dig.

Read More
Karolina Lindhe
Leder dina aktiviteter till ditt mål?

Tänk vilken mängd olika aktiviteter det finns att välja på. Det finns aktiviteter i olika former och varianter som är anpassade för skolan, jobbet eller fritiden. Det stora utbudet finns där för att du ska kunna välja det som passa dig bäst just nu. Ibland är det en fördel att det finns många aktiviteter att välja på och ibland kan det vara jobbigt när det kommer till att fatta ett beslut. Vilken aktivitet är bäst för mig? ”Är det inne att laga denna typ av mat? Kan jag med min knappa kunskap platsa på den här kursen? Vad ska andra säga om jag går på den här aktiviteten?” Ja, frågorna kan lätt hopa sig då du står inför valet av en aktivitet.

Read More
Karolina Lindhe
Vad kan insikt, acceptans, val och mod göra för skillnad i ditt liv?

I det sista har mina tankar återkommit till hur jag som ”duktig flicka” lyckades komma fram till att jag behövde göra en förändring i mitt liv. En förändring från min prestige, andras krav och förväntningar på mig till att leva livet utifrån mina behov och mål. Vad var det jag gjorde som blev en framgångsfaktor för hur jag lever idag och hjälper andra ”duktiga flickor” att hitta sin väg framåt.

Read More
Karolina Lindhe
Fyller hösten dig med energi eller ökar den på dina måsten?

Nu är det oktober och hösten har kommit med blåst, regn, mörker och sina vackra färger. Löven skiftar i de klassiska höstfärgerna gult, brunt, orange och rött. Blåsten gör så att löven faller från grenarna och till slut står trädet där naket, utan sin lövprakt. Höstens regn ger trädet och marken den fukt de behöver. Svampar av olika slag sticker upp ur mossan. Äpplena hänger tungt på grenarna. Barnen hoppar med glädje i vattenpölarna. Fågelsträcken är många på himlen.

Read More
Karolina Lindhe
Vad skulle hända om du hade en mentor eller adept vid din sida?

Igår var jag på en träff för det mentorsprogram som jag får lov att vara adept i. En fantastisk möjlighet att få vägledning, inspiration, och kraft till att växa som företagare och individ. Vi är en härlig grupp med adepter i olika branscher. På gårdagens träff var även våra mentorer medbjudna i syfte att få nätverka med alla adepter och mentorer. Energin i rummet fylldes snabbt, alla delade med sig av erfarenheter och tips. Det kändes som att inget var omöjligt, adepternas drömmar och mål höll på att transformeras, bli till verklighet. Ja, kvällen var smått magisk.

Read More
Karolina Lindhe
Hur reagerar du när resultatet från metoden inte blev som du förväntat dig?

Det finns en uppsjö av metoder eller modeller som används överallt i vårt samhälle. Tanken är att de ska vara till hjälp under resans gång fram till målet. Du kanske använder de i skolan, jobbet, träningen, familjen, föreningar eller för hälsan. Ibland kan det vara svårt att veta vilken av dessa metoder eller modeller du ska välja, för att nå bästa resultat. Innan du gör ett val kanske du läser på, kollar upp vad vänner tycker eller så får du en given metod av någon som anser att den är bra för dig.

Read More
Karolina Lindhe
Vad är likheten mellan en ny frisyr och ett nytt mål?

Sommaren var skön med sol och värme och nu är det härligt med sensommar. Fortfarande värmer solens strålar och luften är krispig och klar. Det är något visst med alla årets skiftningar. Innan semestern skrev jag om att koppla av och fylla på med energi, plantera ett frö som du sedan kunde skörda under sensommar eller hösten. Du kanske har gjort nya medvetna val för kommande tider, kommit till insikt över något du vill förändra eller bestämt dig för att sluta med något som inte passar in i ditt liv längre. Du har helt enkelt satt upp ett nytt mål för dig.

Read More
Karolina Lindhe
Vad händer om du tar dig tid för avkoppling och påfyllnad i sommar?

Tänk att nu är sommaren i full gång. Många har semester, en del av oss kanske har kommit tillbaka till jobbet och en del ska snart gå på semester. Oavsett vart vi än är, på semester eller inte så är vi alla mitt i sommaren. Å vilken sommar vi har, fylld med sol och värme, så fantastiskt. För vissa av oss är det för varmt eller för torrt. Vi är alla olika och därför tycker vi om olika årstider på olika sätt. Så får det vara. Under senaste året har vi verkligen fått uppleva Sveriges alla fina årstider. Jag tänker ändå att våren och sommarens sol gör oss gott många sätt, ljuset och värmen som vi kan behöva efter mörkret och kylan från höst och vinter och det som komma skall. Solen ger oss möjlighet att få njuta av den, var och en på sitt sätt. Det sättet som passar dig bäst. Det kan vara på stranden och lapa sol eller ligga i hängmattan i skuggan under träden eller morgonjogga i soluppgången eller en allsångskväll i solnedgången.

Read More
Karolina Lindhe
Hur hanterar du andras andras förväntningar på dig?

Det är lätt att lyssna mer på andra än sig själv. Andra som tycker att du göra något riktigt bra och att du ska göra mer av det. Det kan vara lätt att bli påverkad av vad andra tycker och tänker om dig. Givetvis är det en form av bekräftelse på att du gör någonting som andra tycker är bra. Det ska du ta åt dig, om det passar dig. I en sådan situation kan det också ske andra saker inom dig. När flera säger att du gör bra saker kan det hända att dessa positiva ord tippar över och kan bli ett krav. För en ”duktig flicka” är det lätt att det blir just så, ett krav som någon annan sätter på henne. Detta kan ske om inte hon är medveten om vad som påverkar henne och vad som händer i henne när dessa krav smyger sig på.

Read More
Karolina Lindhe
Vilken drivkraft väljer du för ditt sommarlov?

Nu är vi mitt inne i skolavslutningstider med student och examen. En tid där vi får släppa alla krav och måsten på att lära nytt och prestera. Vi kan blicka tillbaka på det läsår som nu är slut. Det kan vi göra med alla våra känslor, minnen och erfarenheter. Det finns inga rätt eller fel utan vi har alla vår egen upplevelse inom oss. För vissa kan det vara en tid för glädje över att du klarade av att fullfölja skolan. Eller det kan vara en lättnad av att inte behöva gå till skolan varje dag. En sorg över att inte träffa alla klasskamrater framöver. En befrielse över att inte ha pressen på sig att lyckas på nästa prov. En tacksamhet för alla lärare som har bidragit med kunskap och förståelse för resten av livet.

Read More
Karolina Lindhe
Vad kan minska kraven på att vara perfekt och att hela tiden prestera?

För en månad sedan släpptes min bok Extra allt – en handbok för duktiga flickor. I boken tar jag upp mina egna och andras upplevelser om de krav och prestationer som duktiga flickan kan uppleva. Kraven som kommer från henne själv och framför allt krav som hon tror att andra har på henne. Jag tar upp tankar och frågor kopplade till olika situationer och ger sedan möjlighet till att själv ställa sig frågor eller göra övningar utifrån ämnet.

Read More
Karolina Lindhe
Vågar du blomma ut i ditt liv?

När jag gick ut genom ytterdörren här om dagen och såg att äppelträden hade börjat blomma blev jag förundrad över hur vackert det var. På träden fanns både rosa knoppar och vit-rosa blommor. En syn som jag inte kan se mig mätt på. Något som jag längtar till varje vår.

Read More
Karolina Lindhe
Vad händer när du klappar dina äppelträd?

Förra veckan fick jag besök av en trädvårdare, en person som ser till trädets helhet. Hon utbrast ”Dina fruktträd ser trötta ut!” Jag undrade vad hon menade. ”Ser du att träden har mossa och barkflagor på sina stammar och grenar?” Det såg jag tydligt. ”När detta får vara kvar på träden blir det som en blöt filt. Det måste bort så trädet får chans att andas, må bättre och ge mer frukt.” Jag lyssnade på den kunskap hon förmedlade till mig och tänkte.

Read More
Karolina Lindhe
Hur hanterar du kraven från dig själv eller från andra?

Under nästa vecka kommer jag få hålla min första egenförfattade bok i min hand. Tänkt att mina erfarenheter, tankar och min kunskap har blivit till en bok, Extra allt – en handbok för duktiga flickor. I dag är jag glad över att jag tog chansen att göra något som var nytt i livet. Att skriva en bok trots en nyans av dyslexi och en hög dos av prestationskrav över att vilja lyckas. Till råga på allt så handlar boken om just prestationer och krav, varifrån de kommer och hur du kan hantera dessa.

Read More
Karolina Lindhe
”Jag vet redan hur det kommer att bli!”

Tidigare i veckan utspelade sig följande i vår familj när vi skulle åka till skolan och förskolan. Äldsta sonen ville sitta i framsätet bredvid mig och givetvis ville lillebror det också. Det uppstod en diskussion som sedan övergick till argumentation och avslutades med skrik och gråt. Det låste sig för båda, de kom inte vidare till en lösning själva så jag valde att gå in och berätta det jag hade sett och hört.

Read More
Karolina Lindhe
Är det dags att måla ett nytt motiv på din livstavla?

För några veckor sedan bloggade jag om ramen som vi har runt vårt konstverk, vår livstavla. En ram som kan bestå av våra gränser, så som vi vill leva våra liv. Då lovade jag att återkomma med tankar kring motivet på tavlan. Kan det vara så att det är dags att måla om den med nya färger? Eller kanske byta motiv på din tavla?  Vad skulle hända i ditt liv då?

Read More
Karolina Lindhe