Hur kan ett aktivt lyssnande leda till något positivt?

I förra veckan när jag handlade mat hittade jag inte det svarta riset jag sökte. Jag valde att fråga ett butiksbiträde, som står och plockar upp varor, om hjälp för att säkerställa att jag hade letat på rätt hylla. ”Hej, jag undrar om det svarta riset står ihop med de andra rissorterna? Jag kan kolla själv bara jag vet att jag letar på rätt hylla.” Butiksbiträdet ser inte på mig utan börjar gå iväg. Innan jag frågade såg jag att han var upptagen med att packa upp varor och tänkte att han inte skulle behöva gå iväg från sitt arbete för att visa mig utan ge mig ett svar, en bekräftelse på att jag hade letat på rätt ställe. Jag ville inte störa honom mer än nödvändigt i hans arbete. Jag ville bara veta att jag gick till rätt hylla för att hitta det svarta riset. När vi går iväg säger jag återigen att han kan berätta var riset står så letar jag själv. Han fortsätter att gå utan att svara eller att se på mig. Vi kommer fram till hyllan där rispaketet skulle stå och det visar sig att det är slut. Han konstaterar ”Det är slut.” Sen går han tillbaka till de varor han höll på att packa upp.

Read More
Karolina Lindhe
Är du full med värde eller behöver du fylla på med värde?

”Jag är värdelös. Det spelar ingen roll vad jag gör. Ingen älskar mig. Jag är inte som de andra.” Har du drabbats av sådana tankar? Jag tror att många av oss har drabbats av dessa eller liknande tankar någon gång under livet. En upplevelse av att inte duga, räcka till eller vara värdefull. När denna inre dialog pågår mer eller mindre omedvetet under längre tid kan den bli till hinder och osunda mönster.

Read More
Karolina Lindhe
Väljer du Extra allt eller Hållbarhet?

Det är lätt att hamna i Extra allt fenomenet, att vilja göra och vara allt och gärna lite till. Detta sker mer eller mindre medvetet, fast troligtvis mest omedvetet. Det har blivit till en vana, ett återkommande mönster av att alltid prestera, ställa upp, hinna med, orka, lyssna mer på anda än sig själv och vara lyckad. För mig är detta mönster som ”duktiga flickan” lätt hamnar i eller befinner sig i. Jag har själv varit där så jag vet en hel del om hur det är att vara en ”duktig flicka”. Livet kan lätt bli spretigt, mycket, tungt, och stelt. Det kan vara som en korv och bröd med ketchup, senap, gurkmajonnäs, rostad lök och räksallad.  Ja, livet blir Extra allt.

Read More
Karolina Lindhe
Vad är rätt?

I dagens samhälle kan det vara lätt att hamna i rätt- eller feltänket. Gör jag och är jag fel? Har jag rätt jobb? Dessa tankar kan bero på många saker. För snäva eller otydliga ramar, oklart syfte, omedvetna värderingar eller antaganden i de sammanhang du befinner dig i. Jag tänker att livet kan bli mer flexibelt när du tar reda på hur du vill leva ditt liv så som det passar dig. När du har fått den insikten och sätter in det i de sammanhang där du lever och verkar, kan det bli magi, både för dig själv och de andra som är runt omkring dig. När du vet varför du gör de val du gör och vad du står för, då kan du och andra uppleva trygghet och tillit. Du själv vet vad som passar bäst för dig just nu.

Read More
Karolina Lindhe
Vilken väg vandrar du på?

I dag vill jag dela med mig av ett kapitel i ur min bok, EXTRA ALLT en handbok för duktiga flickor. Kapitlet handlar om att välja den väg som du vill vandra, som passar dig. Att du tar dig tid för att kolla av om du håller din riktning eller om något ska justeras. Värdet av att redan nu stanna upp och se över ditt liv för att få ihop din egen helhet. För att ännu mer kunna leva ditt liv, på ditt sätt.

Read More
Karolina Lindhe
Vad kan hända när du stannar upp och reflekterar över om du håller din riktning i livet?

I dag är vi många som springer på och gör en massa saker hela tiden. Vi är alltid på väg någonstans, mer eller mindre medvetet. Vi jobbar, pluggar, fixar hemma, skjutsar barnen, tränar, lagar mat, reser och planerar för nästa grej. Händer det ingenting så är vi ingenting. Det är många gånger vi ser dessa beteenden i dagens samhälle. Hinna så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt och på det mest kostnadseffektivaste sättet. Det är som att inget får ta tid längre. Det är som att tiden inte är värdefull, fast det är ju just det den är!

Read More
Karolina Lindhe
Varför har inte kvinnor i Sverige fått rösta lika länge som män?

Den frågan fick jag av min son i måndags, då det var 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Han fortsätter med sina tankar och frågor. ”Men vi är ju alla människor! Spelar det någon roll om vi är kvinna eller man? Får vi inte vara olika när vi föds olika?” Vi pratar om att vi föds med olika förutsättningar både socialt, ekonomiskt och geografiskt. Han konstaterar att han är lyckligt lottad som bor i Sverige. Vårt land har som utgångspunkt att alla har lika värde. Vi har yttrandefrihet. Vi har välfärd, om än lite naggad i kanten.

Read More
Karolina Lindhe
Vad skulle hända om grundskolan började undervisa i ämnet kommunikation?

I går läste jag en debattartikel som handlade om att ta sitt ansvar som förälder, att uppfostra sina barn och sluta skylla på lärarna. Även jag tycker att vi, som föräldrar och individer, har ett ansvar att fostra våra barn till goda samhällsmedborgare. Det som jag tycker bli extra spännande är att komma fram till hur vi kan göra en förändring. En förändring som kan leda till att varje förälder tar sitt ansvar utefter sina förutsättningar. Jag upplever att det är många som tänker på liknande sätt som beskrivs i artikeln. Frågan är nu hur vi kan hjälpas åt att skapa ett klimat i skolan som blir hållbart för elever, lärare och föräldrar. Vad ska till för att kunna utöva ett gott föräldraskap som leder till ansvar och utveckling?

Read More
Karolina Lindhe
Vilka tankar kommer du att börja dina dagar med under 2019?

Kylan har fått fäste under de senaste dagarna. Vi möts av krispig, kylig vinterluft och solens ljus gör rimfrosten magiskt vacker på träden. Vintern gör sig påmind och julen kommer smygandes. Snart knackar det nya året, 2019, på dörren. Under veckan har mina tankar gått till det som sker runt ett årsskifte. Vilka tankar som kommer när jag gör ett avslut på något och vilka önskningar som blir tydliga när jag ska börja på något nytt.

Read More
Karolina Lindhe
Vilka värderingar har du eller vill du ha?

Ja, den frågan kan ibland vara svår att svara på. För vissa av oss kommer svaret snabbt och naturligt, andra kan behöva mer tid för att kunna ge ett svar. Det kan bero på att vi är olika vana vid frågan. Några har inte ens reflekterat över denna fråga. Vissa tänker på det ibland och en del av oss lever sina liv genom sina värderingar. Min tanke med denna fråga är att utmana dig till att ta reda på vad som är viktigt i ditt liv. Det som driver och engagerar dig.

Read More
Karolina Lindhe
Leder dina aktiviteter till ditt mål?

Tänk vilken mängd olika aktiviteter det finns att välja på. Det finns aktiviteter i olika former och varianter som är anpassade för skolan, jobbet eller fritiden. Det stora utbudet finns där för att du ska kunna välja det som passa dig bäst just nu. Ibland är det en fördel att det finns många aktiviteter att välja på och ibland kan det vara jobbigt när det kommer till att fatta ett beslut. Vilken aktivitet är bäst för mig? ”Är det inne att laga denna typ av mat? Kan jag med min knappa kunskap platsa på den här kursen? Vad ska andra säga om jag går på den här aktiviteten?” Ja, frågorna kan lätt hopa sig då du står inför valet av en aktivitet.

Read More
Karolina Lindhe
Vad kan insikt, acceptans, val och mod göra för skillnad i ditt liv?

I det sista har mina tankar återkommit till hur jag som ”duktig flicka” lyckades komma fram till att jag behövde göra en förändring i mitt liv. En förändring från min prestige, andras krav och förväntningar på mig till att leva livet utifrån mina behov och mål. Vad var det jag gjorde som blev en framgångsfaktor för hur jag lever idag och hjälper andra ”duktiga flickor” att hitta sin väg framåt.

Read More
Karolina Lindhe
Fyller hösten dig med energi eller ökar den på dina måsten?

Nu är det oktober och hösten har kommit med blåst, regn, mörker och sina vackra färger. Löven skiftar i de klassiska höstfärgerna gult, brunt, orange och rött. Blåsten gör så att löven faller från grenarna och till slut står trädet där naket, utan sin lövprakt. Höstens regn ger trädet och marken den fukt de behöver. Svampar av olika slag sticker upp ur mossan. Äpplena hänger tungt på grenarna. Barnen hoppar med glädje i vattenpölarna. Fågelsträcken är många på himlen.

Read More
Karolina Lindhe
Vad skulle hända om du hade en mentor eller adept vid din sida?

Igår var jag på en träff för det mentorsprogram som jag får lov att vara adept i. En fantastisk möjlighet att få vägledning, inspiration, och kraft till att växa som företagare och individ. Vi är en härlig grupp med adepter i olika branscher. På gårdagens träff var även våra mentorer medbjudna i syfte att få nätverka med alla adepter och mentorer. Energin i rummet fylldes snabbt, alla delade med sig av erfarenheter och tips. Det kändes som att inget var omöjligt, adepternas drömmar och mål höll på att transformeras, bli till verklighet. Ja, kvällen var smått magisk.

Read More
Karolina Lindhe
Hur reagerar du när resultatet från metoden inte blev som du förväntat dig?

Det finns en uppsjö av metoder eller modeller som används överallt i vårt samhälle. Tanken är att de ska vara till hjälp under resans gång fram till målet. Du kanske använder de i skolan, jobbet, träningen, familjen, föreningar eller för hälsan. Ibland kan det vara svårt att veta vilken av dessa metoder eller modeller du ska välja, för att nå bästa resultat. Innan du gör ett val kanske du läser på, kollar upp vad vänner tycker eller så får du en given metod av någon som anser att den är bra för dig.

Read More
Karolina Lindhe
Vad är likheten mellan en ny frisyr och ett nytt mål?

Sommaren var skön med sol och värme och nu är det härligt med sensommar. Fortfarande värmer solens strålar och luften är krispig och klar. Det är något visst med alla årets skiftningar. Innan semestern skrev jag om att koppla av och fylla på med energi, plantera ett frö som du sedan kunde skörda under sensommar eller hösten. Du kanske har gjort nya medvetna val för kommande tider, kommit till insikt över något du vill förändra eller bestämt dig för att sluta med något som inte passar in i ditt liv längre. Du har helt enkelt satt upp ett nytt mål för dig.

Read More
Karolina Lindhe
Vad händer om du tar dig tid för avkoppling och påfyllnad i sommar?

Tänk att nu är sommaren i full gång. Många har semester, en del av oss kanske har kommit tillbaka till jobbet och en del ska snart gå på semester. Oavsett vart vi än är, på semester eller inte så är vi alla mitt i sommaren. Å vilken sommar vi har, fylld med sol och värme, så fantastiskt. För vissa av oss är det för varmt eller för torrt. Vi är alla olika och därför tycker vi om olika årstider på olika sätt. Så får det vara. Under senaste året har vi verkligen fått uppleva Sveriges alla fina årstider. Jag tänker ändå att våren och sommarens sol gör oss gott många sätt, ljuset och värmen som vi kan behöva efter mörkret och kylan från höst och vinter och det som komma skall. Solen ger oss möjlighet att få njuta av den, var och en på sitt sätt. Det sättet som passar dig bäst. Det kan vara på stranden och lapa sol eller ligga i hängmattan i skuggan under träden eller morgonjogga i soluppgången eller en allsångskväll i solnedgången.

Read More
Karolina Lindhe
Hur hanterar du andras andras förväntningar på dig?

Det är lätt att lyssna mer på andra än sig själv. Andra som tycker att du göra något riktigt bra och att du ska göra mer av det. Det kan vara lätt att bli påverkad av vad andra tycker och tänker om dig. Givetvis är det en form av bekräftelse på att du gör någonting som andra tycker är bra. Det ska du ta åt dig, om det passar dig. I en sådan situation kan det också ske andra saker inom dig. När flera säger att du gör bra saker kan det hända att dessa positiva ord tippar över och kan bli ett krav. För en ”duktig flicka” är det lätt att det blir just så, ett krav som någon annan sätter på henne. Detta kan ske om inte hon är medveten om vad som påverkar henne och vad som händer i henne när dessa krav smyger sig på.

Read More
Karolina Lindhe
Vilken drivkraft väljer du för ditt sommarlov?

Nu är vi mitt inne i skolavslutningstider med student och examen. En tid där vi får släppa alla krav och måsten på att lära nytt och prestera. Vi kan blicka tillbaka på det läsår som nu är slut. Det kan vi göra med alla våra känslor, minnen och erfarenheter. Det finns inga rätt eller fel utan vi har alla vår egen upplevelse inom oss. För vissa kan det vara en tid för glädje över att du klarade av att fullfölja skolan. Eller det kan vara en lättnad av att inte behöva gå till skolan varje dag. En sorg över att inte träffa alla klasskamrater framöver. En befrielse över att inte ha pressen på sig att lyckas på nästa prov. En tacksamhet för alla lärare som har bidragit med kunskap och förståelse för resten av livet.

Read More
Karolina Lindhe