Vad kan brist på eller otydliga ramar och intentioner leda till?

I dag väljer jag att dela med mig kapitlet “Jobbet” från min bok “Extra allt – en handbok för duktiga flickan”. Jag både hör och läser att det är många som upplever att det är brist på eller otydliga ramar och intentioner på jobbet. Vilket kan leda till att vi jobbar ännu mer och hårdare för att nå målet som i sin tur leder till en upplevelse press och stress på olika sätt. Dessa brister eller otydligheter kan även finnas i personens privatliv. I kapitlet nedan skriver jag om min erfarenhet av denna brist och otydlighet, ger dig några frågor att fundera på och tips att ta med dig framöver. Jag tänker att intentioner och ramar är några nycklar som hjälper till att minska stress och press som kan upplevas både på jobbet och i vardagen. 

 

Jobbet 

Alla är vi väl ute efter ett utvecklingssamtal där chefen jublar och säger att den önskar att det fanns fler av dig. Tyvärr är det snarare så att vi pressar oss till bristningsgränsen utan att det ens är nödvändigt eller att få beröm för det. 

Jag kan lyfta ett exempel från ett av mina jobb. När jag började där visste jag direkt att resultatet var det absolut viktigaste för min chef. Därför var mitt mål tydligt. Jag skulle bli etta i säljgruppen! Eftersom chefen visste hur mycket jag gillade att tävla var han heller inte sen med att fortsätta sporra mig. Jag utgick från hans redan höga förväntningar och skruvade sedan upp dem ytterligare några varv för att inte göra honom besviken. 

Efter ett tag insåg jag att det faktiskt var svårt att få till det där perfekta resultatet varje gång. Jag slet, var tillgänglig dygnet runt för att vara kunderna till lags och åkte runt som en skållad råtta för att sälja och utbilda. Jag gjorde allt för att lyckas. Men för varje dag som gick blev jag mer och mer frustrerad eftersom jag inte lyckades leverera enligt vad jag hade hoppats. 

Jag tog ett samtal med chefen och lättade mitt hjärta. Jag berättade om min frustration. Jag förklarade att jag så gärna ville men att det var svårare än vad jag hade tänkt mig. Chefen förstod, men valde att peppa igång mig ännu mer. Så höll det på. Jag ville så gärna lyckas. Men för varje gång jag blev igångpeppad ökade bara frustration och min inre konflikt. Visst gillade jag bonusen i lönekuvertet men när den kom var jag så slutkörd att jag varken orkade eller ville fira det. 

Eftersom jag så gärna ville lyckas med att vara nummer ett i säljgruppen behöll jag mina framgångsfaktorer för mig själv. Då skulle jag kunna leda försäljningen under en längre period. Då tyckte jag det var smart. Nu inser jag att om hela gruppen hade fått ta del av framgångsfaktorerna så kunde vi ha lyckats ännu bättre, som grupp. Jag är helt säker på att jag hade mått bättre och att jobbet hade blivit roligare.  

Insikten för mig blev att det skulle passa mig bättre att jobba på en arbetsplats där gruppen blev belönad istället för individen. Då skulle jag känna mer gemenskap med mina kollegor och glädje över att jag bidrog till en helhet, och uppleva mindre stress när vi var fler som kunde hjälpas åt. Det hela slutade med att jag sa upp mig. Jag hade förstått att jag inte levde efter min inre kompass. 

 

Att fundera på 

Det är så lätt att fastna i en sådan här spiral om du inte stannar upp, tänker till och sätter realistiska mål. För att du ska må bra långsiktigt behöver du våga ifrågasätta dig själv. Ta några minuter och fundera på de här frågorna innan du går vidare. 

Hur vill du ha det på arbetet? Vad är din drömbild? Vad är en realistisk bild? 

Hur vill du må när du arbetar? 

Vad är viktigt för dig på arbetet? 

Vilka mål har du? 

 

Tips 

Se till att du vet vilka förväntningar chefen har på dig. Om du tycker att förväntningarna är för stora eller diffusa, säg det och be personen att precisera dem. 

Prata även igenom läget med dina närmaste kollegor. Vilka förväntningar har de på dig? Vilka förväntningar har du på dem? 

Om du får fler uppgifter på ditt bord än du hinner med, be chefen om hjälp. Vad ska prioriteras? Vad kan vänta? Vad kan delegeras?  

extra-allt-mini.jpg
Karolina Lindhe