Låt hjärtat va´ me´…..

Denna strof från Sonya Hedenbratts slagdänga kom till mig när jag för ett tag sedan pratade med en säljare som upplevde att hon i vissa läge jobbade för jobbet, fast mot sig själv. Hon kände att denna slitning inte var så nyttig för henne. Detta hade pågått ett tag och nu kunde hon inte ducka för det längre. Den där olustiga känslan kom allt oftare och påverkade henne och resultatet i hennes jobb.

Hon beskrev denna känsla på följande sätt. Hennes arbetsuppgift var att ringa upp potentiella nya kunder vars leasingkontrakt höll på att gå ut. Det finns en naturlig och given tidpunkt för att kunna ta kontakt och teckna ett nytt leasingavtal med dessa nya kunder. Hon ringde för att erbjuda ett möte med kunden för att visa på deras produkt och erbjudande. Det hon nu upplevde utmanande vara att lyfta luren och ringa upp kunden utan att den hade bett om detta, ett så kallat kallt samtal. Hon tyckte det var jobbigt att störa kunden, att personen skulle uppleva att hon var jobbig och tjatig när hon ringde. Jag frågade då om det var någon som hade sagt detta till henne. Nja, det var det väl inte men hennes tolkningar under samtalet gjorde det till hennes upplevelse och det blev till en sanning att hon var jobbig och tjatig.

Hon kom fram till att det låg hos henne själv. Hon ville inte själv bli uppringd och tjatad på så då vände hon det till att alla andra hade samma tankar kring att bli uppringd av en försäljare. Hennes egna valda sanningar satte käppar i hjulet för hennes arbetsuppgift.  Nu kom vi fram till att hon själv kunde välja hur hon vill förhålla sig till detta. Antingen väljer hon att ändra sin valda sanning om vad andra tycker om att hon ringer till dem eller så ber hon att få byta arbetsuppgifter eller byta företag. För frågan är ju hur hon vill hantera detta, inte vad chefen eller alla andra runt omkring henne. Nu handlade det om vad hon ville, det som finns inne i hjärtat det som är viktigt på riktigt för henne i hennes liv.

 Hon fick nu en uppgift att fundera på som kunde hjälpa henne att fatta ett beslut utifrån sin önskan och livssituation om att få må bra både på jobbet och på fritiden.

Här kommer uppgiften som jag rekommenderade henne att skriva ner.

·        Vad vill du uppnå på jobbet, livet, i ditt förhållande eller i den situation du väljer? Beskriv din dröm, önskan och din intention.

·        Dina värderingar, dina gränser och dina valda sanningar, det du tror på och det som är viktigt för dig.

För att sedan:

·        Leva detta fullt ut! Allt det du säger och gör, ditt beteende, bör utgå ifrån ovanstående punkter.

När du lyckas med detta kan du få uppleva lugn, trygghet och harmoni i ditt liv. Du är sann mot dig själv och andra som du möter. Det häftiga är att de kommer uppleva att du är i balans med dig själv och det skapar tillit och förtroende.

För att koppla tillbaka detta till ovan nämnda säljare, så är det väl detta kunden vill uppleva när de pratar med en säljare!?!

…..allt du gör beror på det!

– Sonya Hedenbratt

heart-1213475_960_720.jpg
Karolina Lindhe