Hur vill du att framtiden ska bli?

Det var som det var tills det blev som det blev.

Det blir som det blir när det är som det är.

Det är som det är tills det blir som det blir.

Faran är att det blir som det var.

-Alf Henrikson

Kom över dessa rader och tycker de är så talande för denna Covidtid vi går igenom just nu. Dessa rader beskriver tiden och processen på ett underfundigt sätt och avslutas på ett högst intressant och tänkvärt sätt.

Dröjer gärna kvar vid den sista raden. Jag låter den få vara i sinnet, få skvalpa runt ett tag innan jag tar tag i den. Mitt hopp står till att vi är inne i en period som inte ska bli beständig med att vara försiktiga och hålla avstånd eller behöva isoleras. Jag önskar att vi kan få en framtid med gemenskap och närvaro, där vi ser och hjälper varandra, visar respekt och skapar trygghet i alla de sammanhang vi befinner oss i, så som skolan, jobbet, familjen, föreningen och samhället.

När vi ser tillbaka på tiden innan Covid kan vi upptäcka att vi kunde sagt och gjort saker annorlunda, på jobbet, i affären, skolan, familjen eller bland våra vänner. Tänk om vi hade stöttat och hjälpt varandra på ett bättre sätt, så som många av oss gör i dagsläget. Nu har vi fått en större förmåga och vilja att hjälp grannar att handla, köpa lokalproducerade produkter, stötta de lokala restaurangerna och butikerna, motionera mera utomhus, heja mer frekvent när vi möter medmänniskor och höra av oss tätare till nära och kära. Jag har en önskan och jag upplever att många med mig vill att vi fortsätter med detta när Covid är över. Att vi inte bara låter det bli som det blir utan att vi nu väljer hur vi vill att det ska bli. Vi kan tillsammans skapa den nya framtiden så som vi vill ha den, det vi tror är bra för oss människor men också för våra arbeten, samhället och naturen. Nu har vi börjat göra annorlunda, till det bättre. Låt oss nu fortsätta detta nya beteende med en önskan om att förändra och hjälpa varandra. Vi tar med oss upplevelserna att bidra och stötta på olika sätt och i olika sammanhang.

Jag tänker att det är nu vi har chansen att ta med oss det som vi gjort bra in i det nya, för att sedan lägga till det som vi tror kommer att göra skillnad för oss i framtiden. För att kunna göra detta kan du behöva ta reda på ditt ”varför”, vad vill jag och vad kan jag bidra med. För att sedan koppla ihop det med dina värderingar, det du tror på och tycker är viktigt. När du sen väljer att leva ditt ”varför” och dina värderingar fullt ut kommer det både synas och höras. Andra kommer uppleva att du tar ansvar och är trovärdig i det du vill vara med och skapa för framtiden.

Varje människa kan göra skillnad, fast tillsammans kan vi skapa förändring!

time-for-a-change-5078605_1280.jpg
Karolina Lindhe