Kan utsikten uppifrån berget ge insikt?

I förra veckan fick jag ett samtal från en ledare som behövde hjälp med en utmaning i sin personalgrupp. Det visade sig att utmaningen var samarbetssvårigheter. Vissa personer hade svårt att se sin egen roll i gruppen. De valde medvetet eller omedvetet att lägga ”skulden” på de andra. Denna företeelse är inte unik för just denna grupp utan den mötes vi av på olika ställen och sammanhang i vår vardag.

Idag tänker jag ta med dig till en arbetsdag på en arbetsplats, liknat en vandring upp på ett berg för att ge dig ett perspektiv som är a och o för att kunna samarbeta på ett framgångsrikt sätt. Vi börjar vid bergets fot och en bit upp på bergssluttningen kan jag höra:

”Det är bara jag som jobbar här, alla lägger allt på mitt skrivbord?!”

”Vi säger att det är högt till tak men ingen säger något!”

”Dom borde väl veta att jag inte gilla kladdkaka?!”

”Kan inte någon säga åt mig vad jag ska göra?!”

”Dom borde förstå och veta vad jag menar för jag har ju sagt vad dom ska göra!”

”Åh nej, säg inte till! Låt honom/henne bara hålla på, det är enklast så…..!”

Jag tänker att detta är olika uttryck för frustration över den arbetssituation som är just nu. Det är som att inte komma förbi alla träden, komma över trädgränsen för att få mer utsikt. Personen ”fastnar”, blir kvar på samma ställe, går runt, runt och till slut blir det ett invant mönster, likt en upptrampad rund slinga som både blir bekväm och trygg att gå på, varje dag. Ser bara till sig och sin del, missar att även se till gruppen och helheten. Det är lätt att glömma, missa eller bara strunta i att fortsätta vandra ända upp till toppen. För att blir kvar på den upptrampade rund slingan på sluttningen.

Låt oss nu gemensamt gå upp till toppen och se ut över vidderna för att se hur du kan göra. När du väl har kommit upp, ge dig några minuter för att bara titta och lyssna, utan att värdera, på hur din arbetsdag har varit. Besvara dessa frågor. Vad var det som hände idag? Vad gjorde jag bra? Ledde mitt agerande till det jag ville uppnå med min arbetsdag? Tog jag ansvar för mig och min arbetsuppgift? Gör jag själv det jag säger och tycker att andra ska göra? Kanske kan du se något som du inte var medveten om hos dig själv eller andra.

Innan du vandrar ner från toppen bör du ställa dig nedan helt avgörande fråga för att du ska kunna få till en önskad förändring. Svaret kan ge dig kraft, inspiration och uthållighet i att börja eller fortsätta vandra den väg du tror på och vill gå för att nå ditt eller jobbets uppsatta riktning/intention. I svaret finns många insikter och lärdomar för både din egen och gruppens utveckling.

Vad skulle jag kunna göra annorlunda imorgon för att börja gå i den nya riktningen jag vill nå?

 

Insikter ger möjlighet för nya utsikter!

Lev och led inifrån och ut!

 

dolomites-4189162_1280.jpg
Karolina Lindhe