Vilka tankar kommer du att börja dina dagar med under 2019?

Kylan har fått fäste under de senaste dagarna. Vi möts av krispig, kylig vinterluft och solens ljus gör rimfrosten magiskt vacker på träden. Vintern gör sig påmind och julen kommer smygandes. Snart knackar det nya året, 2019, på dörren. Under veckan har mina tankar gått till det som sker runt ett årsskifte. Vilka tankar som kommer när jag gör ett avslut på något och vilka önskningar som blir tydliga när jag ska börja på något nytt.

Jag tänker att vid slutet av året kan du göra en summering, en reflektion bakåt på det år som har varit. Vad gjorde du som var bra? Lyckades du hålla din tänkta plan för att nå den riktning som du önskade vi årets start? Det finns ett stort värde i att ta sig tid för dessa och liknande frågor. Ta lärdom av att jag har gjort det bra, utefter de förutsättningar som fanns. Du kanske får insikter i att jag inte följde riktningen utan det blev något annat.

Vid årsskiftet har du en ny möjlighet att ta ut en annan riktning för 2019. Ta med de tankar och svar som du fick fram när du reflekterade över 2018. De kan ligga som grund för hur du planerar dina aktiviteter, vilka du väljer för att hålla din riktning i liv.

För några veckor sedan fick jag syn på denna almanacka, först blev jag nostalgisk, tankarna for tillbaks till min barndom. Jag såg mig själv dra en lapp för varje ny dag. Jag lärde mig veckodagarna, flaggdagar, namnsdagar, helgdagar, månader och årstiderna. Det finns mycket kunskap i en almanacka. Jag minns också smaken på klistret när jag fick klistra upp en ny månadsbild. Sen slog det mig att denna typ av almanacka inte är så vanlig längre. Idag finns det appar och kalendrar i mobilen som håller ordning på vårt schema och våra tider. Det finns stora almanackor där alla i familjen kan notera sina aktiviteter och scheman. Alla fyller sitt syfte.

När jag höll just denna almanacka i min hand kom denna tanke till mig. När jag drar bort gårdagen kan jag göra en kort reflektion över vad gjorde jag som var bra. Att vara tacksam för något som hände den dagen. När den nya dagens lapp syns så kan jag tänka på hur jag vill vara, agera, idag. Tänka positiva tankar för dagen och de uppgifter den för med sig. Jag väljer själv hur jag vill vara eller vilket mindset jag vill ha för den nya dagen.

Det finns forskning som påvisar vikten av att börja dagen med positiva tankar. Jag själv har gjort och gör detta varje morgon. Vet du vad, det fungerar! Jag ger mig själv en förutsättning för att lyckas leva och tänka på ett positivt sätt som passar mig.

Vad skulle hända i våra familjer, på skolor och arbetsplatser om vi började dagen på detta sätt?

Ge varje dag chansen att bli den bästa i ditt liv!

I0000PvrFQ39tGIk.jpg
Karolina Lindhe