Leder dina aktiviteter till ditt mål?

 Tänk vilken mängd olika aktiviteter det finns att välja på. Det finns aktiviteter i olika former och varianter som är anpassade för skolan, jobbet eller fritiden. Det stora utbudet finns där för att du ska kunna välja det som passa dig bäst just nu. Ibland är det en fördel att det finns många aktiviteter att välja på och ibland kan det vara jobbigt när det kommer till att fatta ett beslut. Vilken aktivitet är bäst för mig? ”Är det inne att laga denna typ av mat? Kan jag med min knappa kunskap platsa på den här kursen? Vad ska andra säga om jag går på den här aktiviteten?” Ja, frågorna kan lätt hopa sig då du står inför valet av en aktivitet.

När du ställs inför valet kan det vara bra att tänka på vilket syftet är med att börja på aktiviteten. Vad vill jag uppnå? Det kan vara nog så svårt och klurigt att sätta ord på varför du vill börja med denna kurs, eller varför du fortsätter med aktiviteten som du alltid har gjort.

Det finns ett stort värde i att stanna upp och ställa dig frågan. Leder denna aktivitet till mitt mål? När du gör det, kan det hända att du upptäcker att du inte vet vilket mål du har. Av egen erfarenhet vet jag att det kan bli så, att jag inte insett målet med aktiviteten. Eller att det målet jag hade satt upp inte längre var aktuellt.

Det finns en oerhörd kraft i att veta sitt eget mål. Hur du vill leva ditt liv. När du har bestämt målet, då är det dags att börja söka efter de aktiviteter som hjälper dig att uppnå målet. När du har hittat ett antal aktiviteter som är bra för dig kan du rangordna dem. Gör det utifrån ett tidsperspektiv, vilken aktivitet ska du börja med och gå sedan vidare. På detta sätt kan det bli enklare att välja bort de som inte främjar eller bidrar till att komma i mål.

Pröva gärna nedan tips och se om det kan passa dig för att hitta de aktivitet som leder till ditt mål:

·        Skriv ner målet du vill uppnå och vilka tillstånd målet ska leda till t ex lycka, kunnig, stolthet, styrka, mm.

·        Hitta olika aktivitet som stödjer och bidrar till att du når målet.

·        Rangordna dem så som du tycker de passar dig.

·        Anmäl dig.

·        Prova på.

·        Efter några gånger kan du utvärdera om aktiviteten för dig närmare målet. Om det är OK, kör på. Om det inte är positivt, bryt och byt till någon annan aktivitet.

P.S. Glöm inte bort att våga pröva aktiviteter som du inte brukar göra eller har provat förut!

Det är något visst med att passera mållinjen. Att får srtäcka upp händerna och veta att jag klarade det. Att få ta emot det där diplomet du har kämpat för att få hålla i din hand. Tänk att få uppleva glädje, tillfredsställelse, tacksamhet, kraft och vara nöjd över att ha kommit i mål. Det är något magiskt, något speciellt med denna upplevelse. Min önskan är att även du får uppleva magin med att få komma i mål efter att du har valt ut och genomfört dina aktiviteter.

Heja dig, snart är du i mål!

Om du inte vet vart du ska är det ingen idé att skynda dig. Du vet ändå inte när du kommer fram. – Nalle Puh

problem-3303396__340.png
Karolina Lindhe