Fyller hösten dig med energi eller ökar den på dina måsten?

Nu är det oktober och hösten har kommit med blåst, regn, mörker och sina vackra färger. Löven skiftar i de klassiska höstfärgerna gult, brunt, orange och rött. Blåsten gör så att löven faller från grenarna och till slut står trädet där naket, utan sin lövprakt. Höstens regn ger trädet och marken den fukt de behöver. Svampar av olika slag sticker upp ur mossan. Äpplena hänger tungt på grenarna. Barnen hoppar med glädje i vattenpölarna. Fågelsträcken är många på himlen.

Hösten kommer med kortare dagar och kyligare temperaturer, vilket gör att vi söker oss mer in i våra hus och lägenheter. Där kan vi ha det varmt och skönt, tända en brasa eller levande ljus.

Vissa av oss tycker hösten är tung och jobbig, det blir bara mörkt. Det är mycket att göra på jobbet, fritiden och få lediga dagar att se fram emot. Det ska höststädas i hus och trädgård. Kraven ökar och hopar sig i takt med att mörkret smyger sig på. Energin tar slut, lusten och viljan att göra något finns inte längre kvar. Sjukdomarna avlöser varandra. Ja, vi blir på olika sätt påverkade och påminda om att hösten är här.

Jag tänker att det är just under hösten som du kanske behöver boosta dig lite extra. Ta vara på de möjligheter du har för att ladda på med ny energi. Behovet av energi ser troligtvis olika ut för var och en av oss. Idag vill jag inspirera dig till att ta reda på vad som passar dig, hur du vill göra för att boosta dig själv på bästa sätt. Allt för att kunna vara motståndskraftig, orka mer och ja kanske rent av uppleva mer glädje.

Pröva och se om något av dessa tips kan passa dig. Det är bara du som vet vad din kropp och knopp behöver.

·       Ta en promenad i skogen, gärna utan hörlurarna på. Koppla på dina sinnen, lägg märke till vad du ser, hör och hur det doftar i naturen. Kanske har du turen att hitta svamp.

·       Passa på att promenera på lunchen, då är det som störst chans att få se och njuta av solens ljus.

·       Mys med levande ljus när det blir mörkt ute, det kan lätta upp sinnet.

·       Att göra egna torkade äppelringar kan vara en kul aktivitet. Det är gott och ger bra energi.

·       Träffa vänner så ni kan ha goda samtal och få skratta tillsammans. Lägg bort mobilen under tiden för det ger en ökad närvaro.

·       Få en inre kontakt med dig själv genom yoga, meditation, bön eller reflektion.

·       Det är naturligt att kroppen önskar mer vila och sömn. Var dock observant på att det inte blir för mycket, vi behöver även röra på oss. Det är en balansgång att tänka på!

·       Läsa en god bok. Det kan vara roligt, lärande och fantasifullt.

·       Fyll på med hälsosam kost som ger näring och energi.

·       Rör dig på det sätt som passar din kropp. Det kan vara allt ifrån snabbt till långsamt tempo och belastningen kan vara allt från tungt till lätt. Kroppen mår gott av rörelse.

Raderna som följer kan hjälpa dig att vilja, våga eller orka ta tag i att höstboosta dig själv. Jag tror på dig!

 

Det är omöjligt, sa Tvivlet

Det är farligt, sa Rädslan

Det är onödigt, sa Förnuftet

Prova ändå……. viskade Hjärtat

road-1072823__340.jpg
Karolina Lindhe