Hur reagerar du när resultatet från metoden inte blev som du förväntat dig?

Det finns en uppsjö av metoder eller modeller som används överallt i vårt samhälle. Tanken är att de ska vara till hjälp under resans gång fram till målet. Du kanske använder de i skolan, jobbet, träningen, familjen, föreningar eller för hälsan. Ibland kan det vara svårt att veta vilken av dessa metoder eller modeller du ska välja, för att nå bästa resultat. Innan du gör ett val kanske du läser på, kollar upp vad vänner tycker eller så får du en given metod av någon som anser att den är bra för dig.

Du sätter igång med ditt jobb utifrån metoden eller modellen. Vissa gånger kan det vara lättare att jobba med den än andra, ibland kanske det känns som att du inte kommer framåt eller så kommer du inte ens igång med att börja använda den. Ja, din upplevelse kan vara olika från gång till gång eller dag till dag. Du kämpar på och följer planen så som det förväntas av dig. Troligtvis kommer du i mål på ett eller annat sätt.

Jag hör personer som har kommit i mål säga att; ”Jag lyckades inte gå ner de där 15 kg som metoden lovade. Fy vad jag är dålig.” eller ”Dom sa att modellen skulle hjälpa mig att nå målet men det fungerar inte. Det borde dom fattat.” När jag hör dessa eller liknande uttryck tänker jag att det saknas något, att de inte riktigt har kommit i mål. I alla fall inte enligt de själv, utan det kan vara andra eller metoden som tycker att de ska vara i mål.

För att inte bli kvar i den negativa upplevelsen av sig själva eller metoden, kan det vara bra att stanna upp ett tag. Om du inte redan har gjort det under resans gång. Att du tar dig tid för reflektion och utvärdering av metoden, dig själv eller den som sa att du skulle använda dig av den metoden. Allt för att få förståelse för vad det var som gjorde att du kom i mål med en upplevelse av ”hiss eller diss”.

Frågor du kan ställa dig:

·        Hur blev resultatet?

·        Hur har min kropp reagerat under tiden jag använde mig av metoden?

·        Vad i metoden passade bra för mig?

·        Vilken förändring vill jag göra?

·        Vad händer om jag lyssna mer på min kropps signaler än vad andra säger till mig?

 

Det är när du blickar tillbaks som du får förståelse för vad som hände. Med denna förståelse kan du göra ett nytt val som ökar chans att nå ditt mål nästa gång. När du har skrivit ner dina svar på ovan frågor kan du se vad som eventuellt ska förändras till nästa gång. Kanske ska du välja en annan metod eller modell som passar dig och din kropp bättre. Vara mer uppmärksam på vad din kropps signaler, vad den vill säga dig under resans gång. Skapa din egna strategi som utgår från dina behov. Hitta någon som har förståelse för mig och min kropp som kan hjälpa mig under resan. Våga justera planen under tiden. På detta sätt kan din resa till det nya målet bli enklare. Detta tankesätt kan du använda dig av på skolan, jobbet, träningen, familjen eller i föreningar.

Lycka till med att hitta ditt sätt att ta dig till ditt mål!

Dear Past, thank you for all the lessons. Dear Future, I´m now ready!

mindmap-2123973__340.jpg
Karolina Lindhe