Vilken drivkraft väljer du för ditt sommarlov?

Nu är vi mitt inne i skolavslutningstider med student och examen. En tid där vi får släppa alla krav och måsten på att lära nytt och prestera. Vi kan blicka tillbaka på det läsår som nu är slut. Det kan vi göra med alla våra känslor, minnen och erfarenheter. Det finns inga rätt eller fel utan vi har alla vår egen upplevelse inom oss. För vissa kan det vara en tid för glädje över att du klarade av att fullfölja skolan. Eller det kan vara en lättnad av att inte behöva gå till skolan varje dag. En sorg över att inte träffa alla klasskamrater framöver. En befrielse över att inte ha pressen på sig att lyckas på nästa prov. En tacksamhet för alla lärare som har bidragit med kunskap och förståelse för resten av livet.

Nu ligger sommaren framför oss. En del har redan planerat sommaren med olika aktiviteter. Det kan vara sommarjobb, resor, strandhäng, läger, läsa böcker, rida, spela teater, titta på solnedgångar, krabbfiske, meka med bilen, måla huset, ta hand om barn eller någon som behöver din hjälp. Vissa kanske inte vet vad eller hur de ska fördriva sitt sommarlov. Vi har helt enkelt alla olika förutsättningar och mål med vår sommar.

Det jag tänker är att vi oftast kan påverka hur vi vill må och ha det under sommarlovet. Det kan du göra genom att ta reda på din innersta drivkraft, det som är viktigt för dig. Hur du vill må och vad du vill uppnå. För vissa kan det vara lugn och ro, efter en tung och intensiv vårtermin. Du behöver återhämta dig och fylla på med ny kraft inför nästa termin. Någon annan behöver sommarjobba för att tjäna ihop pengar till höstens resa. Denna resa har kanske du och dina vänner planerat sedan länge och du är sjukt taggad på att åka iväg. En annan person vill vara ledare på ett barnkollo eller läger i syfte att kunna hjälpa och bidra till personer som inte själva har möjlighet att göra likande aktiviteter på sitt sommarlov. Ja, som sagt det finns olika drivkrafter för sommaren. Nu kommer knorren på denna drivkraft. När du tänker på det som driver dig till att vilja göra dessa eller likande saker eller när du har nått ditt mål med dessa aktiviteter. Vad kommer du då uppleva, inom dig själv? Kommer du uppleva glädje, frihet, lugn, bidragande, tillfredställelse, hjälpsam eller förnöjsamhet?

När du formulerar sommarens mål mer specifikt med hur du vill må och vad du vill uppleva kan det ge dig en starkare drivkraft till att nå ända fram. Det kan ge dig en tydlighet som kan hjälpa dig att lättare hålla fokus på riktningen mot målet. Du kan alltid gå tillbaka till dessa ord för att hämta kraft.

Min förhoppning är att du blir inspirerade till att komma fram till hur du vill må och ha det under ditt sommarlov.

Heja dig och lycka till med att hitta din drivkraft för sommaren!

You will never be able to escape from your hart. So it’s better to listen to what it has to say. -  Paulo Coelho

Studenttarta-20p.jpg
Karolina Lindhe