Vad händer när du slutar lyssna på hur andra tycker du ska leva ditt liv?

Ibland kan det var svårt att låta bli att lyssna på andras åsikter om hur vi ska vara. I dagens samhälle är det lätt att fastna i ”rätt och fel” tänket. Gör jag rätt eller fel? Är jag rätt eller fel? Då kan det vara svårt att vända sin uppmärksamhet inåt och lyssna på sig själv. Hitta drivkraften i sitt liv, det som är viktig för oss.

För någon vecka sedan pratade med en kvinna som tyckte det var jobbigt att leva upp till alla andras förväntningar hela tiden. Hon konstaterade att hon hade gjort det i nästan hela hennes liv. Frågat andra vad det tycket hon skulle gör eller vad de trodde var bra för henne. Allt för att passa in och att vara till lags. Mitt i ivern efter att passa in hos alla och allt glömde hon bort sig själv, sitt eget liv. Till slut visst hon inte vad som var viktigt i livet. En vilsenhet hade infunnit sig. Vi pratade om vad hon upplevde och hur hon hade levt sitt liv. Under samtalet utbrast hon, ”Nej, nu är det dags att jag börjar lyssna på mig själv. Sluta lyssna på vad andra säger att jag ska göra eller vara. Jag behöver ta mig tid och komma fram till hur jag vill leva mitt liv. Det känns som svaren finns inom mig själv!

Själv har jag under en stor del av mitt liv lyssnat mer på andra än på mig själv. Det kanske inte alltid har verkat så eller synts på utsidan fast så har det varit. En önskan om att passa in i de sammanhang jag har varit i och med de människorna jag har träffat. Har känt mig mer eller mindre tvungen att vara, tycka eller göra som dom för att bli accepterad och insläppt. Jag har känt och förstått att det inte varit hållbart ändå har det varit svårt att komma ur det. Under förra veckan trillade några polletter ner. Vilken härlig känsla! Jag kunde lägga ytterligare några pusselbitar på plats i mitt livspussel. Jag förstod varför jag har gjort som jag har gjort, mitt beteende. Jag fick chans att se på dessa händelser ”utifrån”, det gav mig förståelse. Det gav möjligheten till att göra ett nytt val i mitt liv.

Vet ni vad jag tog den chansen. Gjorde ett val, mitt val. Nu väljer jag att leva mitt liv, inte andras, som de tycker att jag borde leva. En häftig upplevelse att få vara med om och ännu häftigare att få leva mitt val, fullt ut. Varje morgon säger jag till mig själv. Live life!

Att leva sitt eget liv är som en dynamo, ju mer du lever ju starkare lyser det! - Karolina Lindhe

old-1075609__340.jpg
Karolina Lindhe