Vad händer när du klappar dina äppelträd?

Förra veckan fick jag besök av en trädvårdare, en person som ser till trädets helhet. Hon utbrast ”Dina fruktträd ser trötta ut!” Jag undrade vad hon menade. ”Ser du att träden har mossa och barkflagor på sina stammar och grenar?” Det såg jag tydligt. ”När detta får vara kvar på träden blir det som en blöt filt. Det måste bort så trädet får chans att andas, må bättre och ge mer frukt.” Jag lyssnade på den kunskap hon förmedlade till mig och tänkte. Det är ju precis det jag gör när jag går till min hudterapeut. Rensar bort den gamla huden för att ge den de bästa förutsättningar till att vara elastisk och få andas på bästa sätt. Helt plötsligt hade jag förstått vikten av att börja vårda mina fruktträd. Ni må tro vad jag har klappat mina träd under helgen.

När jag stod vid trädet och klappade det för fullt kom jag till insikt att jag städade bort det gamla för att göra plats för något nytt. Jag gav trädet de bästa förutsättningarna för att kunna sträcka sig mot himlen och kunna bära mera frukt. Att trädet skulle få andas bättre genom att klappa bort den blötta mossan. Du kan säker föreställa dig känslan att bli befriad från den blöta filten för att sedan bli torr, lättare och kunna andas fritt.

Jag kom även att tänka på vad som skulle kunna hända med mig själv när jag städade bort min gamla mossa. När jag medvetet väljer att ta bort eller justera min mossa, det vill säga mina uppfattningar, fördomar eller valda sanningar i livet?

Kan det vara så att din mossa, din befintliga uppfattning eller fördom inte är ”gällande” längre, fortfarande aktuell? Det som kändes bra och rätt när du tog ställning och gjorde ett val sist kanske har förändrats. Du kanske har en annan utgångspunkt i ditt liv nu. Pröva och välj en uppfattning eller fördom som du vill undersöka om den fortfarande är aktuell. Ett exempel på en uppfattning kan vara; jag måste alltid ställa upp och hjälpa till när någon ber mig om hjälp. Testa och byt ut den till; jag kan säga nej om jag inte kan eller orkar när någon ber om hjälp. Jag kan känna efter vad som är nyttigt för mig just nu. Ett nej är inte alltid ett nej, utan svaret på frågan får bli utefter hur jag mår just vid det tillfället frågan kommer.

Jag tycker det är spännande att experimentera med mina förutfattade meningar, uppfattningar och valda sanningar för att se vad som händer med mig. Se om jag kan få tillgång till något nytt. Kan det finnas någon likhet med att klappa träd och pröva att byta ut eller justera en vald sanning? Att även jag kan bli av med gammal mossa och flagande bark och i stället få tillgång till någon nytt. Något som gör att jag kan andas frisk luft och kunna växa mig längre och starkare. Få en vilja att bära frukt och kunna dela med mig av den till andra. Svaret får både du och jag först när vi kan reflektera över hur det har gått, att göra och leva den nya valda sanningen.

Förhoppningsvis får du, jag och äppelträdet bära rikligt med goda och vitaminfyllda äpplen till sommaren!

20180430_164706.jpg
Karolina Lindhe