Är det dags att måla ett nytt motiv på din livstavla?

För några veckor sedan bloggade jag om ramen som vi har runt vårt konstverk, vår livstavla. En ram som kan bestå av våra gränser, så som vi vill leva våra liv. Då lovade jag att återkomma med tankar kring motivet på tavlan. Kan det vara så att det är dags att måla om den med nya färger? Eller kanske byta motiv på din tavla?  Vad skulle hända i ditt liv då?

Vad gör du när du en dag upptäcker att motivet på din livstavla inte stämmer med hur du lever eller vill leva? Låter du tavlan hänga kvar eller blir du nyfiken på hur det nya motivet kommer att se ut? Jag tänker att vi målar om våra tavlor titt som tätt, omedvetet eller medvetet. Oftast blir det någon nyans som vi ändrar på eller en ny detalj som kommer till eller tas bort. Det kan vara när du får tillgång till ny kunskap, en ny färdighet som du har upptäckt eller att du tar en ny ställning för något i ditt liv.

Vid vissa tillfällen i livet byter du ut en del av motivet. Det kan vara när, ditt barn föds, du går in i en relation, du får ett nytt jobb eller du flyttar till annan ort. Någon gång i livet kanske du ställs inför faktum som gör att du plötslig byter ut hela motivet. Du drabbas av allvarlig sjukdom, du blir arbetslös, en relation tar slut eller att döden gör sig påmind. Det kan kännas konstigt och till och med outhärdligt när den typen av förändringar sker. Speciellt när den kommer plötsligt och ofrivilligt. Motivet kan försvinna och det blir svart.

Det är vid dessa eller liknade tillfällen som jag tänker att vi får lov att hänga upp skylten ”Ommålning pågår, stör ej!” Den skylten ger dig möjlighet att få ta reda på hur ditt kommande motiv ska se ut. Om skylten får hänga synligt så blir det också lättare för de runt omkring dig att visa hänsyn. En förståelse för att det är något nytt som håller på att skapas. Ett nytt motiv, färgförändring eller förbättring av färgen som pågår. Glömmer du eller väljer att inte hänga upp skylten är risken stor för att du blir störd i ditt arbete. Då kan det vara lätt att ge upp eller att du blir sur och tvär för att du inte blir lämnad i fred.  

Ibland kan det ta lite tid att få till motivet som du hade tänkt dig. Du kanske måste skissa många gånger för att komma fram till det motivet som du vill ha just nu, i ditt liv. Du kanske inser att det ska bli ett helt annat motiv än vad du hade trott från början. Om du inte själv kommer fram till ditt önskade motiv kan du välja att gå på en konstinspirationsdag eller en kurs i måleri eller teckning. Du kanske vill prova något nytt, så som olja eller akvarell. Allt för att få tillgång till det som kan passa in på din nya tavla.

Att skapa ett nytt motiv med nya färger, något som du inte är van vid eller hade tänkte dig. Det kan kännas skrämmande och jobbigt, livet kanske är i ett enda stort kaos. Låt det få vara det ett tag. Ditt nya konstverk är under konstruktion. Du och ditt inre är på väg mot något nytt, ett nytt motiv. Skulle det bli extra jobbigt i perioder så kan du ta kontakt med en bildkonstnär. En lärare som kan ge dig nya perspektiv och förslag på hur en tavla kan se ut. Hjälpa dig att se och hitta det motiv som passar dig, där du är i livet. Det kan vara skönt att få hjälp med de första penseldragen på den vita målarduken.

För några år sedan började jag lägga märke till att jag inte tyckte om mitt motiv på min livstavla. För mig var den inte lika vacker, färgerna och storleken stämde inte och ramen hade gått sönder. Det hade skett många förändringar i mitt liv, bland annat hade jag fått barn och arbetet förändrades. Jag hade träffat många människor som hade inspirerat mig till att våga och vilja göra något nytt i livet. Dessa händelser och insikter gjorde att mina värderingar hade förändrats och byttes till nya. Jag hade dock inte tagit mig tiden eller valt att måla om motivet eller lagat ramen. Allt för att det vara bekvämt att låta allt vara som det varit. Jag tänkte, ”Vad ska alla andra säga eller tycka om jag plötsligt bytte motiv, färg och form på min tavla?” Jag var helt enkelt rädd för att måla om min tavla, stå för det motivet jag innerst inne vill ha. Jag träffade på en bildkonstlärare som hjälpte mig att måla min nya tavla. Läraren ställde frågorna, drog några penseldrag på min målarduk och till slut vågade jag måla själv. I början var jag rädd att göra fel. Sedan kom glädjen att våga pröva något nytt, då blev det enklare att måla och jag kände mig mer trygg. För ingen annan visst ju hur min tavla skulle se ut när den var klar. Till slut målade jag tavlan på det sättet den passade mig med färger och former. Nu kan jag se på min tavla och känna tacksamhet och glädje över den. Jag justeras då och då tavlan så att den hänger i balans, för det är så lätt att den börjar luta åt ena hållet. När min livstavla hänger i balans då känner jag harmoni i hur jag lever mitt liv. Jag kan till och med vara stolt över min egenmålade tavla!

Kom ihåg att alla våra livstavlor är olika, med olika motiv, färger, nyanser, storlekar och ramar. Det är det som gör det så härligt och spännande att gå på konstvandring i livet. Tänk vilken inspiration du kan få av andra tavlor och konstverk, se nya färger, tekniker och känna på nya material. Tillsammans med denna inspiration, dina kunskaper och egenskaper kan du sedan förädla och utveckla ditt egna motiv på din livstavla.

 

”Det är den som skissar och målar som finner nya motiv”

stand-2543246_960_720.png
Karolina Lindhe