Är det dags att designa om ramen på din livstavla?

Livet vi lever kan vi likna vid en tavla med en ram runt. Motiven på tavlan kan skifta utefter vart vi är i livet och vad vi möter. Det kan vara färgglatt med starka intensiva färger, vackra sobra naturbilder, självporträtt med guld och glitter, stormande och rytande hav, familjebild där någon saknas eller noter som går i både dur och moll. Jag tänker att vi alla lever livet utefter våra egna förutsättningar och på det viset målas tavlan. Den kommer bli olika motiv över tid för oss alla.

Vad kan en ram hjälpa mig med? Jag tänker mig att ramen runt tavlan, kan vara våra gränser det vi ska förhålla oss till i våra liv. Det vi tycker är viktigt och hur vi vill leva livet. Att vi byter ramar under livet är inte så konstigt för vi är under en ständig livsresa som kan kräva olika typer av ramar. Ramarna kan se olika ut, de kan vara ärvda från familjen eller vänner, små, rostiga, stora, omedvetna, runda, kantiga, bulliga, snirkliga eller ovala. Allt efter hur du lever ditt liv just nu. En del ramar kommer hänga uppe länge, länge, vissa under en vecka eller några månader. Det som kan bli extra spännande är när vi medvetet väljer att byta ut ramen. Du kanske känner att du inte trivs eller är nöjd med hur du lever ditt liv idag. Du vill testa att göra en förändring och se vart den leder dig. Du kanske tänker. Hur skulle det se ut om jag byter ut den gamla ramen till den nya ramen som jag själv väljer? Vad skulle hända med motivet då?

Varför behöver jag en ram till min tavla? Jag tänker att när du vet vad ramen innebär för dig. Kan den hjälpa och leda dig till att uppnå de tillstånd du vill ha i ditt liv. Det kan vara trygghet, stabilitet, lugn, glädje eller tydlighet. Då behöver du inte tänka på vad andra ska tycka och tänka om dig och hur du lever ditt liv. För du har valt ut en ram som är designad av och för dig själv.

I dag vill jag inspirera dig till att kolla närmare på hur din ram ser ut för dig, just nu. Efter kollen kan du utvärdera om det är dags för att byta ram för kommande tavla som ska målas. Ta gärna hjälp av nedan sätt för att hitta den ram du vill ha i ditt liv. På samma sätt kan du välja att sätta upp ramar för arbetslivet, familjen, utbildningen eller semestern.

  • Börja med att identifiera det du behöver rama in just nu i livet. T ex dina gränser i livet, jobbet, fritidssysselsättningen eller träningen.
  • Gör ett val! Bestäm dig nu för om du ska skapa en ny ram eller justera den befintliga.
  • Beskriv vad den nya ramen består av, t ex gränssättning. Gör det på ett sätt som blir tydligt för dig.
  • När du nu har designat ramen, ställ dig frågan. Accepterar jag den eller ska den justeras innan jag är nöjd?
  • Häng nu upp din nya ram på väggen och låt nu motivet fylla tavlan. Kom ihåg att du kanske måste göra någon liten justering då och då. Ramen kanske hamnar lite på sniskan, blivit dammig eller behöver flyttas lite.
  • Utvärderings dags! Efter ett tag är det dags att gå på ditt eget vernissage. Är ramen till tavlan som du tänkte dig? Håller den ihop? Började den rosta? Är den dammig? Har jag överhuvudtaget tittat på ramen? Har jag målat utanför ramen? Är det någon annan som har skadat min ram? Ställ de frågorna som passar dig och din ram.

Är du nöjd med din tavla? Ja! Låt den då hänga kvar och fortsätt leva så. Eller om det blir nej. Undersök var det kan bero på. Är ramen dammig för att du glömt att damma av den, d v s komma ihåg dina gränser? Du kanske är inne i en period i livet där du inte vet vad du vill eller vart du ska. Något i livet har gjort att din ram blev skadad eller gick sönder. En relation tog slut, fick inte jobbet som du sökt, du vill inte säga nej eller bröt benet i slalombacken. Då kan din ram behöva en renovering. Ibland kan det ta lite tid att renovera ramen för att den ska bli hel och fin igen. Låt det få ta den tid som behövs. För en quick fix kan lätt gå sönder igen. Skulle det inte gå att laga ramen får du designa en ny. Ska du laga ramen själv eller ska du ta hjälp av en ramverkstad som är proffs på ramar? De kan hjälpa dig med att designa den nya ramen. Allt ifrån form, storlek, färg och material.

När tiden är inne för att hänga upp tavlan igen. Kom då ihåg att en tavla som hänger ”rakt”, i balans, är oftast lättare att titta på än en tavla som hänger snett. Eller tänk att få se en tavla där ramen har varit konstant i alla år plötsligt förändras när den byter ut ramen. Vad kan hända då? Dessa ämnen kommer jag skriva om vid senare tillfälle i bloggen.

Tänk få äga en egendesignad tavla där ramen och motivet förmedlar en helhet, är i harmoni!

frame-2476120__340.png
Karolina Lindhe