Hur ser du på din självkänsla och ditt självförtroende?

Tänk vad lätt det är att blanda ihop dessa två ord. De är på något sätt lika fast ändå så olika. Tyvärr kan denna förvirring skapa både lidande och sjukdom. Jag både hör och ser människor som inte har koll på dessa två ord. Vilket gör mig både ledsen och orolig. Tänker främst på våra barn som i allra högsta grad kan behöva hjälp med att bli medvetna och förstå innebörden av orden. Då dagens samhälle, i en hög grad premierar oss på våra prestationer. Vilket kan göra att det blir både tufft och utmanande för oss alla, dock främst för våra barn.

Jag tänker att det är vi vuxna, främst föräldrar som måste ta vårat ansvar och hjälpa våra barn med denna förståelse. Få dem att förstå vikten och innebörden av att både ha en bra självkänsla och självförtroende. Det som slår mig är att många av oss vuxna, inte har koll på vad dessa ord innebär för oss själva. Om du själv inte har koll. Hur ska du då kunna hjälpa ditt barn eller något annat barn i din omgivning?

Vad betyder då dessa två viktiga ord?

Självkänsla kan förklaras med vem du är, att kan kunna se sitt eget värde. Du vet vilka värderingar du har och vågar stå upp för dem. Du vågar sätt gränser och följa dem. Alltså en självrespekt och självacceptans. Det gör att du blir trygg i dig själv. I och med detta har du lättare att lyssna på andra runt omkring dig och vara generös mot dessa. Jag brukar likna denna självkänsla med din inre kompass. Har du en god självkänsla, en bra kompass, då är det enklare att ta ut kompassriktningen i ditt liv och följa den.

Ditt självförtroende är baserat på vad du gör, det du bidrar med. Dina färdigheter och kunskaper inom olika områden och sammanhang. Du vet att du kan lösa problem eller olika situationer.

Självförtroende kommer ifrån vår hjärna, våra tankar och utgår från våra erfarenheter av det vi kan. Medan självkänslan kommer ifrån vårt hjärta, vad vi upplever och känner.

Jag tror och har själv erfarit vikten av att få förståelse och veta innebörden av dessa ord. Även om jag trott att jag har haft koll så har jag fastnat i prestera-ekorrhjulet. Att det var det enda som gällde. Det var enklast för jag fick oftast en direkt bekräftelse på att jag hade gjort någonting bra. Nu kan jag se att det var antalet gånger som jag fick bekräftelse som jag värderade. Inte de gånger jag fick feedbacken på hur jag hade löst uppgiften som gjorde att det blev ett bra resultat. Vad hade hänt med min självkänsla om jag hade lyssnat på den positiva feedbacken? Vad hade jag upplevt och hur hade det känts? Hade jag tänkt andra tankar om mig själv?

Vad kan du göra? Jag tänker att du först behöver du stanna upp och reflektera. Ta dig tid och våga se på hur det är med din självkänsla och ditt självförtroende. Söker du bekräftelse och uppskattning genom att visa vad du gör eller känner du dig trygg i att vara den du är? I dag belönas eller uppskattar vi ofta varandra genom prestation och vårt yttre. Vilket leder till att vi oftast fokuserar på det. Vi orkar inte eller glömmer bort att se oss för de vi är, se vårt inre. Det vi kan bidra med genom att ha insikt i att jag har ett värde och genom det vara trygga i oss själva. För att synliggöra din självkänsla kan du pröva att använda dig av en ”Bra- och tacksamhetsbok”. Där kan du varje dag skriva ner några korta rader om vad du har gjort som stärker din självkänsla och det du är tacksam för i ditt liv. Jag tycker det hjälper min självkänsla!

För någon kanske det dyker upp tankar eller minnen som du inte reder ut på egen hand. Då rekommenderar jag dig att ta kontakt med någon som kan hjälpa dig att räta ut dina frågetecken och tankar. Sök upp en coach, terapeut eller psykolog som passar dig. Tänk vad skönt att kunna få vara trygg i sin självkänsla!

Till er chefer eller ledare, jag vill uppmuntra er att se de ni leder, deras självkänsla och självförtroende. Hur påverkas de av sin syn på sig själva? På vilket sätt kan du bidra och hjälpa dem med att höja självkänslan eller självförtroendet? Vad skulle kunna hända när du hjälper dina medarbetare till en positiv förändring? Kan resultatet öka? Sjukskrivningarna minska? Ökar trivseln och skratten i arbetsgruppen?

 

När vi utbildar våra barns hjärnor är det viktigt att vi inte missar att utbilda deras hjärtan också. – Dalai Lama

How others see you is not important how you see yourself means everything!

identity-801212__340.jpg
Karolina Lindhe