Valår! - Vilket eller vilka val kommer du prioritera 2018?

Visste du att du gör val varje dag mer eller mindre medvetna, stora eller små, mer eller mindre viktiga, livsavgörande eller njutningsfyllda. Ja, vi alla gör val varje dag, från morgon till kväll. Du väljer att stiga upp direkt när väckarklockan ringer eller väljer du att snooza en eller två gånger. Du väljer vilka kläder du ska bära under dagen. Du väljer om du ska äta frukost eller inte, kaffe eller te, fil eller gröt. Du väljer att läsa en intressant artikel i tidningen vilket leder till att du få springa till bussen för att hinna med eller väljer du att komma i tid till jobbet. Så fortsätter din dag med olika val. På jobbet gör du val och vissa av oss gör val som påverkar många medarbetare eller företagets ekonomi. Vissa av oss gör val som påverkar våra kollegor och deras arbetsdag. Många gånger kan dessa val ske på slentrian, vi bara handlar utan att tänka på vad detta val kan innebära för mig eller de personer som är runt omkring mig.

Idag är det lätt att halka in i ekorrhjulet och springa på i det. Du kanske väljer att ta på dig mer uppgifter på jobbet eller fritiden bara för att det är roligt eller känner att du borde ställa upp. Det kan lätt bli för många uppgifter i ivern över att du vill så väl för alla och dig själv. Det känns bra att kunna göra det lilla extra. Jag tänker att det är något fint i att kunna ställa upp och göra det lilla extra för någon annan. Det gäller bara att ha koll på var din egen gräns går, vad det gäller att alltid ställa upp för alla och allt. För vad händer med dig, din partner eller familj, ditt arbete eller den fritidsorganisation du är med i när du gör dina val? Hur påverkar dina val ditt val?

Tänk dig att du får en fråga från idrottsföreningen du är aktiv i, om du kan ställa upp som tävlingsledare för vårens klubbtävling. Du blir smickrad och glad för frågan och tänker ”Kul att de vill ha mig och jag brukar ju ställa upp så det här ska jag fixa”. ”Jag får ta mig tid på kvällarna och helgerna för så svårt kan det ju inte vara”. Du säger ja till uppgiften utan att tänka mer på vad det kommer innebära för dig och din partner eller familj.

Denna uppgift kommer att ta din fritid i anspråk det vill säga den tiden du skulle ha för återhämning, umgås med partner, familj och vänner, egna fritidsintressen så som träning i olika former, sjunga i kören, promenader, matlagning, hjälpa barnen med läxor, tvätta och städa. Vad händer om du inte får den tiden du behöver till dessa sysslor som redan ingår i din vardag? Är det någon annan som gör dessa sysslor åt dig? Kan du ta bort något? Om ja, hur skulle det se ut? Kan jag köpa någon tjänst? Vad säger de som du lever med om att du kommer vara upptagen mer än tidigare?

Ställer du inte dessa eller liknande frågor till dig själv och svara ärligt på de så kan det bli tokigt på ett eller annat vis. Du har ansvaret för dig själv och dina val. Din partner kanske tycker du är hemma för sällan eller inte ställer upp på de sysslor som du har åtagit dig hemma. Dina barn saknar dig och den tid du hade för dem innan. Du känner olust när byxorna börjar bli tajta för du hinner inte träna på det sättet du hade tänkt dig.

Där av tänker jag att det är viktigt både för dig själv och de du lever tillsammans med att du har tagit reda på följande. Vad är viktigt för mig i mitt liv under 2018?

Jag säger inte att du inte ska ställa upp och ta på dig extra uppgifter på din fritid. Det jag säger är att du bör tänka igenom vad denna extra uppgift kommer innebära i ditt liv. Kan du avsätta den tiden just nu? Om svaret är ja, kör på, för det kommer ge dig och klubben glädje. Om inte, hoppa över uppgiften denna gång och be dem höra av sig nästa gång det blir aktuellt. Då kanske du är i en annan livssituation som gör att det passar bättre.

Var snäll mot dig själv och de du har runt omkring dig. Det är bara du som bestämmer hur du vill leva ditt liv 2018. Kom ihåg att ingen annan kan leva ditt liv så bra som du själv!

Livet är effekten av våra val!

choice-2692575__340.jpg
Karolina Lindhe