Julklappar som alla har råd med!

Nu är det bråda dagar för många av oss. Julavslutningar, julbord, julmys, jullunch, julklappar, julkonsert, julgran, julskinka, julpynt, julgodis, julpyssel allt ska hinnas med innan julafton kommer. Vi åker hit och dit, planerar inköp av mat och klappar, städar för att släkten ska komma, bakar och lagar mat så det ska räcka till allt och alla. Några tycker att denna tid är den bästa som finns och njuter varje sekund. Medans andra tycker att det bara är jobbigt, fyllt av ångest och krav eller av ensamhet. Hur vi än har det i våra liv så är det snart jul.

Jag tänker på att många av oss stressar runt och ska köpa julklappar till när och kära. Det vill gärna bli många, stora eller små och ibland dyra klappar för vissa. Då tänker jag att det kanske inte alltid är de klapparna som kommer att betyda mest för våra barn, föräldrar, vänner, sambo, partner eller äkta hälft. Tänk att istället för att köpa dyra julklappar kunna få ge av din tid till någon du har runt omkring dig. Jag tänker att idag är det många som lever livet i ett högt tempo, med stora krav och många aktiviteter. Då kan det vara lätt att bara köra på, du glömmer att stanna upp och tänka på vad som är viktigt för dig eller er. Tänk om du skulle ge bort din tid, en stund tillsammans med ditt barn, äkta hälft, vännen, sambon eller din förälder. Ge bort en dag, eftermiddag eller helg i julklapp där du tar dig tid och umgås, ser, lyssnar, pratar och bara är tillsammans med den du vill ge något extra till. Att få ge av dig själv till någon som behöver dig och vill vara med dig. Ni kan göra det som passar er bäst, promenad, fika, middag eller en utflykt. Jag tänker att det är tiden som är det viktiga inte vad ni hittar på. Lika så kan du ge bort ”en hjälpande hand” till någon som behöver det.

Nu kanske du tänker. ”Varför ska jag göra det?” Jo, för jag har själv erfarit effekten av att både få tid från någon person runt omkring mig och fått möjligheten att ge någon av min tid eller hjälpande hand. Det är en skön känsla att få ge till någon och jag har varit tacksam över att få hjälp eller att fått ta del av någon annans tid. Jag vill uppmuntra dig till att våga ge och våga ta emot. Din tid och hjälp kan betyda mycket för någon eller till och med vara livsavgörande. Vad skulle hända om du gav bort en av dessa julklappar i år?

Jag kan uppleva att tid, hjälp eller liknande gåvor är något av de finaste vi kan ge till varandra i dagens samhälle. Det bästa med det är att vi alla har samma förutsättningar för att kunna ge av vår tid, vi har alla 24 timmar på dygnet och att alla har råd med dessa gåvor.

Snart knackar det nya året på och vi får kliva in i det. Då är en av mina förhoppningar att vi ska ge varandra av vår tid och våra hjälpande händer. Att vi lever här och nu, tillsammans, med och för varandra. Då tror jag att vi kommer få ett samhälle, en värld, där vi hjälper varandra till att fatta goda och sunda beslut för oss själva och varandra.

People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel. – Maya Angelou

Jag önskar Er en riktig God Jul och Gott Nytt År!

 

christmas-3015776_1280.jpg
Karolina Lindhe