Tre saker att vara tacksam för!

I dag kan det vara lätt att glömma bort att vara tacksam för det vi har. Jag tänker på att många i Sverige har det bra materiellt sett med allt vad det innebär, prylar, boende, bilar, pengar, resor, fritidsintressen, mm. Ibland känns det som det blir en tävling om ”den som har mest prylar när man dör, den vinner”. Visst kan det kännas och vara kul att ha dess prylar och hitta på en massa saker. Men ibland undrar jag om vi inte har glömt bort den viktigaste saken, att kunna vara tacksam för det vi har. För när vi väl har köpt eller fått en sak som vi tror/känner att vi behöver, då infinner sig snart en känsla av att vilja ha mer. Vi köper snart något nytt och så fortsätter vi så. Vi hinner inte stanna upp och känna tacksamhet utan vi jagar glatt vidare efter att köpa nästa pryl. Det är så lätt att fastna i detta ekorrhjul, jag har själv varit där. Med handen på hjärtat så ”glömde” jag att vara tacksam för det jag hade utan sprang vidare till nästa ”måste ha grej”. Jag tyckte att jag var värd det eller alla andra har den prylen så då vill jag också ha det.

Jag tror att just detta med tacksamhet har en stor betydelse över hur vi lever våra liv. I dag tar vi för givet en massa saker, jag ska vara friska, jag ska ha ett jobb, jag ska ha en familj, jag ska åka utomlands, jag ska ha en stuga någonstans, jag ska ha den senaste varianten av sportutrustningen, osv. Vad skulle hända om du började med att vara tacksam för det du har? Att vara tacksam för att jag vaknar frisk till en ny dag. Tacksam för att jag har en familj. Tacksam för att jag har vänner som finns där när jag behöver dom på olika sätt. Tacksam för att jag har ett arbete att gå till. Tacksam för att jag får gå i skolan och lära för livet. Tacksam för att jag har möjlighet att åka på semester. Tacksam för att jag har en cykel och kan cykla till arbetet eller att kunna träna på. Det finns mycket att vara tacksam för idag!

Utmaningen ligger i att få det som en vana, att vara tacksam. Jag antog just denna utmaning förra sommaren och det har gett resultat. Jag upplever att det är lättare att se positivt på saker, mindre stress och jag är mer tillfreds och glad. Tacksamhet gör mig mer positiv och det vill jag verkligen vara och försöka sprida glädje och tacksamhet runt omkring mig. Det du ger kommer tillbaka!

Hur gör jag med min tacksamhet? Varje morgon och kväll, det första och sista jag gör på dagen det är att tänka på det jag har och det som gör mig tacksam. Jag ställer min väckarklocka 30 minuter tidigare på morgonen än vad jag har gjort innan. Min man jublar inte alla morgnar över pipet från väckarklockan men jag fortsätter ändå😉 Nu får jag mina 30 minuter för mig själv där jag kan tänka på de människor, händelser, upplevelser, samtal, saker som jag är tacksam för. Jag brukar ta upp tre personer, saker eller händelser som jag är tacksam för. Detta för att lättare fokusera och det blir greppbart och enkelt. Annars är det lätt att det drar i väg i tid och tankarna flyger vidare på annat. På detta sätt får jag en positiv start på dagen, liksom boostar upp mig själv med positivitet. Jag vet att andra som gör likadant men på andra sätt, några smyger upp och sätter sig i sin favoritfåtölj och tänker eller läser böcker som de boostar sig med för att vara positiva och tacksamma. Jag läste om en kvinna som gick upp klockan fem för att läsa och sedan hade hon som vana att skriva ett kort eller brev till någon som hon ville tacka. Ja, det finns många sätt att göra det på, det gäller att du hittar den form som fungerar bäst för dig. På kvällen gör jag samma sak, jag går igenom dagen och då tänker jag på tre händelser, personer eller saker som jag är tacksam för. Försöker även ta med händelser eller saker som jag har gjort bra både för mig själv och andra.

Mitt nästa steg är att skriva ner dessa tre personer, saker, händelser eller upplevelser som jag är tacksam för. Även de tre saker som jag har gjort bra under dagen. För det kommer dagar som är tunga och jobbiga, då kan jag se tillbaks på allt som jag är tacksam för och bra på.

Tack för att du läste min blogg idag!

20170823_103431.jpg
Karolina Lindhe