Inspireras av andra men jämför dig bara med dig själv!

Nu börjar sommaren gå mot sitt slut, skolorna börjar snart, det blir mörkare på kvällen, fuktigare i luften och bilköerna är längre på morgonen. Ja, nu är det dags att komma in i rutinerna igen efter en skön sommarledighet. Den kan ha varierat i längd för oss, en del har sin ledighet framför sig men de flesta börjar återgå till skola och arbete. Jag kan på ett sätt längta till dessa rutiner och vardag, det ger en viss struktur och man vet vad som gäller. Samtidigt är det ju skönt att vara ledig och få vara med nära och kära, men allt har sin tid. Det är ju variationen av jobb/skola och ledighet som oftast blir bäst.

Hoppas att du har fått eller tagit dig tid under din ledighet till att reflektera över HUR du vill leva i höst och framöver. Om du inte har det så är det dags att ta sig tid till det nu. Jag tror att det är viktigt att du sätter upp en riktlinje över hur du vill må och vara mot dig själv. Annars är det så lätt att du halkar in på de vanliga gamla spåren och tankarna. Jag tänker främst på alla krav som finns runt omkring oss, på hur jag ska vara, se ut, prestera, hinna med alla projekt, mm. Ja, helt enkelt en massa krav. Vem ställer alla dessa krav på dig? Är det du själv? Är det andra runt omkring dig?

Jag upplever att det är många av oss, framför allt kvinnor, som tror att vi måste vara på ett visst sätt för att ”vara med eller passa in”. Vi själva sätter upp en massa krav utan att veta om de verkligen behövs. Vi tror oftast, men vet vi att det verkligen är så? När ställde du en fråga till din väninna eller kollega om t ex att du måste se ut på ett visst sätt? Eller är det bara en känsla/krav som du har skapat själv?

Att vara ärlig mot sig själv i frågan om vem som ställer kraven är oftast svårt. Innan du har varit ärlig och öppnat dig för dig själv så är det lätt att tänka. ”Det gäller inte mig, men jag kan se att mina väninnor eller kollegor har krav på sig”. Jag har själv tänkt så, för det var enkelt och bekvämt, för sanningen är tuff och jobbig att ta tag i.

Men jag tror och vet av egen erfarenhet att det är viktigt att våga öppna upp för sig själv och bli medveten om de krav som du har satt upp för dig själv. Varför? Jo, för att du kommer må så mycket bättre i ditt inre och du kommer att få en enklare vardag när du är trygg i att du kan vara dig själv. Du själv sätter kraven på dig för att du vill nå eller göra något i ditt liv. Ingen annan ska ställa krav på att du ska vara, göra eller bli något för att du ska känna att du ”är med eller passar in”. Visst kan vi få vissa krav på oss som vi inte alltid vill i jobbet/skolan men det kan krävas i den uppgift som du har i skolan eller på jobbet. Nu skriver jag inte om de kraven utan de du ställer på dig själv.

Var frimodig mot dig själv och sätt upp de kraven du vill, inte vad andra tycker eller som du tror att andra tycker. Du duger precis som du är, för du är unik och ingen annan kan vara du!

Så snälla, våga vara dig själv och ställ de kraven på dig själv som du vill, inte andra. Låt dig inspirerats av andra som sätter upp sina egna krav. Det fina i det är att du kan hjälpa andra att minska sina krav på sig själva när du visar att du lever efter din vilja och dina mål. Det kallar jag Win-Win!

Gör det du är bäst på – var dig själv!

Tjärnö.jpg
Karolina Lindhe