HUR ska du må i sommar?

I dagens samhälle sätter vi upp mål och krav på oss själva för mycket i vårat liv, arbete, träning, studier, bil, semester, fritidsintressen, hus, mat och mycket mer. Jag tycker det är bra med mål när de är realistiska, mätbara, tydliga, tidsatta och nåbara. Då blir det enklare för mig att veta vart jag ska i livet. I större delen av mitt liv har jag satt upp sådana mål, i mitt arbetsliv, när jag studerade och när jag har tränat. Det har gett mig resultat av skiftande framgång men oftast med positiva resultat.

När jag satte upp dessa mål så var de realistiska för mig och på de sätt som jag ville nå framgång på. Under resan till målet så brottades jag med att nå resultat inom tidsperioden och det skulle gärna gå fortare än vad jag hade tänkt, för då blev det plus i kanten. Jag kunde faktiskt gena i vissa kurvor för att komma fram fortare. Nu i efterhand ser jag att det inte alltid var så schysst mot mina kollegor eller andra personer runt omkring mig. Att sätta sig ner under tiden och reflektera över; Hur går det? eller Följer jag min plan? Det var inte viktigt utan det var bara att köra på så skulle jag komma fortast fram till mål. Nåbart, det visste jag att målet var för jag lyckades ju ”alltid”. Om inte, såg jag till att fixa det. Ja, så har jag satt upp många av mina mål för mycket i mitt liv och jag har nått många av mina mål. Men nu kommer jag till det kluriga som jag har duckat för under tiden.

HUR har jag mått i mitt liv under tiden fram till målet? Den frågan har jag ärligt talat många gånger tryckt undan eller bara förnekat att den fanns. I dag gör det mig ledsen och beklämd att jag inte tog denna fråga på allvar. Dels för mig själv men också för andra runt omkring mig. Tänk om jag hade fått med mig det lilla ordet HUR när jag satte upp mina mål. Vad hade hänt då? Hade jag mått bättre då? HUR hade andra runt omkring mig känt och upplevt mig? HUR kunde jag hjälpt andra att nå sina mål? Frågorna blir många när man tar sig tid för reflektion.

Just detta tror jag är en del i varför vi i dag mår ”dåligt” på olika vis. Vi sätter upp mål efter konstens alla regler så som realistiska, mätbara, tydliga, tidsatta och nåbara. VAD ska jag nå eller bli? Det gör att vi får krav på oss, både från oss själva och andra, som vi inte alltid orkar med. För hur skulle det se ut om jag inte skulle lyckas med mitt mål? Vad skulle mina kollegor, vänner, grannar och träningskompisar säga då? Misslyckas får man ju inte göra! För när vi glömmer att ta med HUR:et det är då det börjar bli krav och vi kämpar ännu mer för att lyckas.

Tänk om vi tog med HUR:et från början när vi sätter upp vårt mål. HUR vill jag må och leva mitt liv under resan fram till mitt mål. Jag är helt övertygad om att vi alla skulle tjäna på det, både du och företaget som du jobbar på. När du får med dig HUR:et i dina mål så får du med en dimension som ger dig ett annat lugn i ditt inre. Du vet att du kommer nå ditt mål och du kommer att vara mer i balans i dig själv under tiden. Det kanske inte kommer gå lika fort som du hade tänkt. Vinsten kanske inte blir så hög som du hade tänkt eller så kan det bli tvärt om för du har inte sett alla möjligheterna. Är målen verkligen realistiska ut efter HUR du vill leva ditt liv?

Jag vill uppmana och uppmuntra dig till att våga ta dig tid nu i sommar för frågan HUR. HUR vill jag må i sommar när jag ska samla kraft inför hösten? HUR vill jag må när jag kommer tillbaks till jobb eller skola? HUR vill jag leva mitt liv? Kan mitt HUR hjälpa andra personer runt omkring mig? Att hitta sitt HUR och leva efter det är ett mål i sig. Låt det få ta tid och be om hjälp från andra som har gjort eller gör denna resa. Det kommer att löna sig!

Nu ska jag njuta av semester tillsammans med min familj och våra vänner. HUR? Genom att vara närvarande i nuet. Det är mitt mål och det är en utmaning!

Njut av sommaren!

Tjärnö.jpg
Karolina Lindhe