Våga tänk mañana!

Har just kommit hem från en vecka på Mallorca, vilken underbar ö på många sätt och vis. Nu hade vi tur med vädret denna vecka vilket var skönt efter en små kylig försommar här hemma i Sverige. Det bidrar givetvis till den positiva upplevelsen av ön. Sen att få vara tillsammans med sin familj utan några krav på att passa tider och andra måsten är ju fantastiskt.

Det som slog mig mest när jag satt på flyget hem igår var att på Mallorca har de ett annat synsätt på sin livsstil, då tänker jag främst på orden mañana och siesta som de använder sig av. Mañana betyder i morgon och siesta betyder tupplur på spanska. Jag har tidigare känt mig obekväm med den livsstilen med tanke på att det känns som de inte tar livet på allvar. Utifrån mitt perspektiv på tid samt vett och etikett. Har personen sagt att den ska komma vid en viss tidpunkt och sedan inte dyker upp som utlovat. Då blir jag irriterad och tyckte det var för bedrövligt att inte ha hyfs och komma på utsatt dag och tid. Men ibland tror jag att vi alla skulle må bra av att vara lite med mañana i vår livsstil.

Under denna vecka hyrde vi ett hus. Vid två olika tillfällen under denna vecka hörde hyresvärden av sig och sa att några hantverkare och trädgårdsarbetare skulle komma och åtgärda en mindre läcka och rensa i mandelträdgården. Men dessa personer kom inte på utsatt dag eller tid. Nu fick vi inte veta vad som orsakade detta men livet rullade vidare och vi njöt av sköna dagar trots att dessa personer inte kom.

Sedan har vi siestan som är en företeelse om vi svenskar inte är vana vid för vi har inte det behovet på grund av vårt klimat. Men det kunde ställa till det för oss, då vi är vana att kunna handla när det passar oss. Vi fick anpassa oss efter deras tider och seder, vilket inte var så svårt då det var så varmt mitt på dagen.

Dessa två händelser fick mig att tänka på att jag faktiskt kan lära mig något av det. Allting måste inte ske efter de krav som jag sätter upp för att det ska passa mig. Livet går oftast vidare trots att det inte blev som jag hade tänkte mig. I dag lever vi ett hektiskt liv med resultat som ska levereras, tider att passa, krav på oss själva och som andra ställer på oss. Tänk om du vågade stanna upp och ta en ”mini siesta” varje dag då du tänker på vad som är viktigt för dig i livet. Hur du vill leva ditt liv? Hur vill du mår när du lever det?

Vågar du leva mer mañana och ta en ”mini siesta” varje dag i ditt liv? Testa på det nu, när du har eller kommer att få semester. Ge det en chans och se vad som händer inom dig. Jag lovar att det kommer hända saker om du låter det få ta tid. Våga tänk mañana om du vill göra en förändring i ditt liv.

Mañana puede ser!

Karolina Lindhe