Att äga innebär ansvar!

Idag är det så många som vill mycket och har åsikter om mycket, och det är bra. När man går närmare på djupet så upptäcker man att det är lätt att tycka, tänka och vilja ha ansvar. Men man är inte beredd att ta sitt ansvar som medmänniska, arbetstagare, kollega, förälder, elev, tränare, jag i vilken roll man nu befinner sig i. Varför gör vi så?  Ja, det kan bero på många saker, egoism, viljan att framstå i en bättre dager, tidsbrist, okunskap eller rädsla.

Har du fått eller åtagit dig en uppgift som innebär ansvar, ja då måste du vara beredd att ta ditt ansvar för denna uppgift. Ingen annan kommer göra den åt dig (i alla fall inte med glädje). Är du inte beredd, så snälla ta inte på dig uppgiften. Du kan skada andra runt dig, arbetskollegor, kunder, medmänniskor när du inte gör det som förväntas av dig i denna uppgift. Du når inte framgång eller status på att inte ta ditt ansvar, snarare tvärt om. Att ta sig an sin uppgift med ansvar, det ger trygghet och tillit bland, personal, kollegor, lagkamrater och medmänniskor.

Tänker mig liknelsen med att äga ett hus. Du köper det för dina pengar som du har kämpat ihop. Sedan bor du där och det känns bra till en början men sedan ”orkar” du inte renovera, måla och vårda det som ett hus kräver. Huset changerar mer och mer. När det är dags att sälja blir du arg för att du inte fick mer betalt. Det finns människor som gör så här av olika anledningar, en kan vara ekonomi men de flesta skulle inte göra så. Utan de vårdar huset efter konstens alla regler, ja till och med renoverar och stylar fast det inte behövs bara för det är kul. Tänk om vi kunde agera så även när vi tar oss an en arbetsuppgift med ansvar. Göra det lilla extra bara för man vill eller känner för det utan några krav. Hade du agerat på detta vis med ditt ansvar då hade du gjort det lilla extra bara för att det är kul. Jag är helt övertygad om att det hade känts skönt och att du hade mått väldigt bra. Men framför allt så hade de som befinner sig runt dig mått bra och känt tillit och trygghet när du tar ditt ansvar. Tänk om vi bara kunde agera så utan att ha en dold agenda.

 

Våga ta ansvar för dig själv och dina handlingar!