Vilodagens fördelar och utmaningar!

I flera år har jag och min man pratat om att ha en vilodag från konsumtion och det som stressar oss. Vi vill istället fylla detta dygn med det som ger oss energi och mening i våra liv. Även ge oss tid för eftertanke och reflektion. För vi upplever att våra liv snurrar på i ett tempo som är alldeles för hög för att vi ska må bra. Det är jobb, kvällsaktiviteter, matlagning, träningar, läxor, hämtning och lämning av våra barn, ja så som livet är får många av oss i dag. Lägg sen till kraven som vi har på oss själva och som andra kan ställa på oss. Det blir för mycket i alla fall för oss. Vi har pratat och tänkt fast aldrig kommit till skott. Varför ska det vara så svårt? Ja, det kan vara jobbigt att bryta ett mönster, ett beteende som är invant och bara rullar på. Det vi nu har kommit fram till är att den eller de enda som kan förändra vårt liv, hur vi väljer att leva det, är vi själva.

Av en händelse läste jag en artikel i Dagens Industri i förra veckan med Tomas Sjödin. Artikeln handlar om att Tomas och hans fru hade tagit tillbaka vilodagen i sina liv. Han berättar hur de har gjort och vad det har betytt för dem. Jag blev så inspirerad av denna artikel, visade den för min man och vi kom överens om att vi vill prova detta. Vi har ju trots allt prata om det tidigare fast aldrig klivit över tröskeln till att göra det.

Så i helgen testade jag och min familj att ha en vilodag från dator, mobil och att inte förbruka några pengar. Vi fick göra sådant som fyllde oss med energi och gav oss mening i livet. Klockan 19.00 på lördagen startade vilodagen i vårt hem och avslutade klockan 19.00 på söndagen. Ni undrar nu kanske vad vi gjorde och hur vi upplevde denna vilodag.

Vi lagade mat på det som fanns i kyl och frys, det blev vällagat och smakade gott. Vi spelade brädspel med barnen. Jag satt framför brasan och kurade med min förkylning och min stickning. Min man tog en träningstur. Familjen hann med att vara ut och leka tillsammans. Eftermiddagen spenderades i garaget med att pyssla julklappar som jag inte tänker avslöja vad de består av 😉

Jag upplevde denna vilodag som positiv, lugn och att jag var mer närvarande i mig själv och med min familj. Det var dock utmanande att inte ha mobilen med sig hela tiden. Inser att jag är mer beroende av den än vad jag vill erkänna. För mig gav det mersmak av att ha en vilodag i veckan och ser nu fram emot nästa helg. Jag önskar och vill att vilodagen ska bli en del av familjens vecka och i mitt liv.

Vad händer i ditt liv när du har en vilodag i veckan?

bank-2899308_960_720.jpg
Karolina Lindhe