Vad händer när du stänger av mobilen i två timmar under dagen?

Detta är en fråga som i dag kan var laddad för många. Den kan vara spännande och utmanande får några. För vissa av oss är det redan en rutin. För mig är frågan högst relevant och välbehövlig.

När jag ställer denna fråga till mig själv eller andra människor möts jag av olika svar. ”Det skulle jag aldrig klara!”  ”Åh, va skönt det vore!”  ”Nej det går inte för jag väntar på ett viktigt samtal.”  ”Oj, det vågar jag inte ens tänka på!” ”Har provat det och det var skönt men svårt att komma ihåg.” ”Den tanken har aldrig slagit mig!” Det är lätt att gömma sig bakom dessa eller liknande svar. Jag kan göra det själv för det är enkelt, fast jag vet att jag skulle må bättre om jag stängde av mobilen i några timmar varje dag. Kan det vara rädsla och oro av att inte synas, vara tillgänglig eller behövd som vi svara på ovan sätt? Kan det vara kontrollbehov? Gammal vana? Ja, det är bara du själv som har dina svar på den frågan.

Under hösten har jag lyssnat på poddar, intervjuer, läst böcker och artiklar av Katarina Gospic som är hjärnforskare, författare och företagare. Jag tycker hon förklarar hur hjärnan fungerar på ett enkelt sätt som gör det lättare att förstå och ta till sig. I en podd kom hon in på hur hon har jobbat med beteendeförändring hos en uppdragsgivare. De hade ett projekt med två mobilfria timmar varje för- och eftermiddag samt mobilfria möten. När de utvärderade projektet kom det fram att medarbetarna upplevde flera positiva skillnader. Medarbetarna blev mer fokuserade och handlingskraftiga, de upplevde mer delaktighet och kreativitet. De kände större respekt för kollegorna när de fick ögonkontakt med varandra. Vissa av medarbetarna tog tag i gamla och jobbiga arbetsuppgifter som de hade skjutit upp under en längre tid.

I dag lever vi i ett samhälle där det sker mycket runt omkring oss. För många av oss är det ett högt tempo på jobbet, i våra familjer och sociala sammanhang. Vår hjärna får jobba på högtryck för att hinna med all information, intryck och alla signaler som kommer in. Då tänker jag på det projekt som Katarina gjorde hos sin uppdragsgivare, mobilfria timmar och möten. Hmmm, det kanske inte är så dumt! Hur skulle det kunna vara i mitt eller ditt liv?

Tänk att få ta en kopp kaffe och samtala med en vän utan att någon av oss behöver eller vill ha uppmärksamheten på mobilen. Tänk att få äta middag med familjen eller vänner utan att mobilen är med vid matbordet. Tänk att få läsa en god bok innan jag somna istället för att se på senaste uppdateringarna på sociala medier. Tänk att få se sitt barns utveckling inom den sport han/hon tränar. Tänk att få lyssna på fåglarna i skogen eller parken. Tänka att få vila eller sova utan att höra plingen från inkommande mail, status uppdateringar och nyheter. Tänk att få småprata med sitt barn eller sin hund under promenaden.

I mina öron låter det som ljuv musik. Jag har provat att stänga av mobilen vissa timmar under dagen och för mig har det gett mening. Nu känner jag ett lugn, mindre stress och upplever att jag hinner tänka och jobba klart.

Hur skulle det vara och kännas för dig?

no-phone-2533390__340.png
Karolina Lindhe