Vad händer med dig när du lovar en sak men gör en annan?

I våras pratade jag med en man som skulle få möjlighet att byta sin höftled som var utsliten. Väntan hade varit lång för att få denna operation som skulle ge honom livet tillbaks enligt honom själv. Han drömde om att återigen kunna röra sig fritt i skog och mark, leka obehindrat med sina barnbarn och resa runt i Sverige för att få uppleva nya platser och träffa nya människor.

Det hade krävts många och långa samtal med läkare och flertalet sjukhusbesök. Han hade lovat att göra vad som helst bara för att få en ny höftled. Nu hade han fått ett positivt besked om att det snart var hans tur för operation. Läkaren förklarade att en förutsättning för en operation var att gå ner tio kilo innan operationen för att underlätta den samt för ett bättre utgångsläge under rehabiliteringen. När mannen fick höra detta knorrade han. Insåg dock att han hade sagt till läkaren att han skulle göra vad som helst för att få operationen. Han bestämde sig för att göra ett försök. Nu var det inte så lätt att gå ut på promenader som han tidigare hade varit van vid utan han skulle pröva med simning. Det visade sig fungera bra om än ovant. Kosten var en annan parameter som skulle bidraga till en viktminskning, den var han inte lika förtjust i att förändra. För det var ju trevligt med förmiddagsfikat med grannarna, efterrätt vid middagen, ett par glas vin och lite snacks till kvällen fotbollsmatch. Han gjorde några mediokra försök med att ändra sin kost. Tyvärr resulterade dessa försök inte i något större resultat på hans viktminskning.

Nu var det dags för det sista läkarbesök innan operationen. När läkare vägde mannen visade det sig att han inte gått ner dessa tio kilo som var avtalat. Viktminskningen var för liten och det resulterade i att mannen fick vänta ytterligare en tid på sin efterlängtade operation. Mannen blev ursinnig på läkaren och lämnade sjukhuset med hög puls och ett rött ansikte. ”Hur kunde läkare göra så mot mig? Jag måste ju få min nya höftled så jag kan börja leva mitt gamla vanliga liv”

När jag hörde mannen berätta denna händelse dök denna tanken upp. Varför lovade mannen att han skulle göra vad som helst för att få operationen när han inte var villig att hjälpa till själv?

Jag upplever i dag att många gör på liknande sätt i sina liv. För mig blir det en obalans i det vi säger och gör. Det är lätt att säga och lova saker innan du står inför faktumet till att göra en förändring i ditt liv. För du vet att den kommer att gynna dig på ett eller annat sätt. Sen när det väl gäller att göra den ansträngningen som krävs känns det inte lika bra, det kan bli jobbigt och obekvämt.

Jag har själv levt med obalanser i mitt liv. Nu när jag har blivit medveten om dom kan jag själv välja min lösning som passar mig. Jag försöker se till helheten. Vad kommer denna förändring innebära för mig och mitt liv? Stämmer den överens med hur jag vill leva mitt liv? Kommer jag kunna hålla den över tid eller en kort period?

Om det passar dig, fundera gärna över dessa frågor. Lever jag i obalans i mitt liv? Hur påverkar obalanser mitt liv? Hur vill jag leva och må i mitt liv?

 

Your beliefs don't make you a better person. Your behavior does!

rocks-216204__340.jpg
Karolina Lindhe