Här och nu!

Här om dagen var jag på en tillställning med mycket människor, ung som gammal, kvinnor och män, ja alla var där. Det var full aktivitet på alla, vissa prata, en del åt mat och barnen sprang runt och lekte. Härligt rörelse och ljudnivån var på väg uppåt.

När jag lämnade mitt sällskap för att ta mig en bit mat insåg jag att alla inte var där. Nej, alla var inte där med sin närvaro. Visst var de där rent fysiskt men inte i nuet. Jag stannade upp en stund och ställde mig för att se och läsa av situationen. Det var en spännande insikt. Några stod två och två, en del var flera i sina grupper, alla pratade och diskuterande ivrigt om något ämne som berörde dom.

Jag la märke till ett av paren där den kvinnan titta mer på sina kläder än på kvinnan hon pratade med. Fick en känsla av att samtalsämnen inte var så intressant för den ena av kvinnorna. Undra vad kvinnan som tittade på sin kläder tänkte på? Sen kom nästa tanke på kvinnan som pratade. Hur upplevde hon närvaron från den andra kvinnan?

En annan person, var han som hade ett pågående samtal men avbröt det så fort det kom en annan person som han ville hälsa på. Fick känslan av att han tyckte att det pågående samtalet han var mitt inne i inte betydde något. Utan han sökte ständig efter någon som betydde mer eller var intressantare än den personen han samtalet med.

Den glada kvinnan som hälsade så igenkännande på en person men hade blicken fäst på nästa person hon skulle hälsa på. Jag tror inte personen som kvinnan hälsade på kände äkta glädje och närvaro från kvinnan.

Varför är det så svårt att vara här och nu? Se personen som du möter i ögonen när du hälsar och pratar, var närvarande i mötet och samtalet. Är det rädslor som gömmer sig där bakom? Tänk om jag missar att hälsa på den personen som har en högt uppsatt position? Tänk om ingen ser mig, jag som har köpt nya dyra kläder för att passa in? Tänk om jag missar något smaskigt skvaller? Är du stressad? Är du i din egna livsbubbla där ingen annan får plats?

Reflektera gärna över det beteendena som personerna hade som jag beskrev ovan. Hur önskar du bli bemött? Vad ska du tänka på nästa gång du möter någon i liknande situationer?

Gör du på liknande sätt som personerna ovan kommer du troligtvis missa, goda tankar, idéer och uppslag från de du pratar med. För att inte missa detta, ta dig tid att lyssna, var i nuet och bjud in den andra personen i samtalet. Jag lovar att du kommer få ut så mycket mer av samtalet, känna att du kan bidra och kan hjälpa genom att du är närvarande, här och nu.

Livet handlar om att leva i nuet, glädja sig för framtiden och ta lärdom av gårdagen!

citat_livet_29.jpg
Karolina Lindhe