Vikten av att säga Hej!

Jag har i det sista gjort ett klassiskt experiment när jag har varit ute och gått eller sprungit. Bestämde mig för att jag skulle hälsa med ett Hej! på alla som jag mötte. Det är spännande att reflektera över utfallet på denna enkla övning. Vissa personer hälsar glatt tillbaka, vissa vill inte ens möta mig med sin blick, många log, några blev nästa skrämda, en del nickade och vissa stirrade rakt fram. Spännande att inte fler säger ett enkelt Hej! tillbaks. Givetvis funderar jag på vad kommer det sig? Det tar inte så lång tid och det kostar ingenting med ett kort Hej! Vad skulle hända om vi till och med vågade oss på ett litet leende också? Vad är det som gör att vi inte säger Hej!?

Jag tror att vi är så stressade och så inne i oss själva idag att vi glömmer av att säga Hej! De gör mig ont att vi så lätt glömmer bort det enkla att kunna säga Hej! tillbaka och på det viset bekräfta våra medmänniskor. Jag tror att vi alla hade mått gott av att säga Hej! och se våra medmänniskor i ögonen. Alla människor tycker om att bli bekräftade, och i vårt samhälle så ser, hör och upplever jag att vi mer än någonsin söker bekräftelse idag. Idag är det lätt att söka den bekräftelsen på sociala medier med likes och kommentarer och det kan kännas bra för stunden. Men det slår inte känslan när man får ett leende och ett Hej! i real life. Om vi har tur så kan det till och med bli ett spontant och härligt möte med en ny människa som kan mynna ut i en ny vänskap.

Det som slår mig är att vi kan om vi vill och det ge mig hopp för framtiden. Tänker på terrorattentatet fredagen 7 april i Stockholm då tog vi hand om varandra på olika sätt. Vi hjälptes åt med boende, skjuts, mat, en trygg famn och kärleksfulla ord. Men måste det hända så stora och tragiska saker för att vi ska vakna upp ur vår egna lilla bubbla? Jag tror att det är på tiden att vi börjar säga ett enkelt Hej! till varandra när vi ses på jobbet, gatan, affären, skolan eller hemma. Då tror jag vi kommer närmare varandra och det kommer kännas bra i hjärtat och det är svårt att vara elak mot någon som är trevlig och vänlig mot en. Låt oss börja redan idag, ta chansen att hälsa på någon som du möter men inte känner sedan innan och känn efter att det värmer gott i dig.

 

Hej på Dig!

 
Karolina Lindhe