Har du bara rättigheter eller har du också ett ansvar?

Det pågår ständigt debatter om att vi, du och jag, har rättigheter till mycket i samhället. Det är en förmån vi har i vårt svenska samhälle. Det som slår mig mer och mer är att vi inte lika ofta pratar om att vi som medborgare och medmänniskor också har ett ansvar och en skyldighet genom att hjälpa varandra.

Läs mer
Karolina Lindhe
Räcker det med good enough?

Jag håller på att avsluta skrivandet på min bok, en handbok för duktiga flickor. Att vilja mycket, ha höga krav och hjälpa andra först – det är mönster och beteenden som är mänskliga och inte bundna till ett visst kön. Så när jag pratar om duktiga flickor kan du lika gärna ersätta flicka med kille eller man. Vi är alla människor som dras med liknande utmaningar och brister.

Läs mer
Karolina Lindhe
Är det dags att designa om ramen på din livstavla?

Livet vi lever kan vi likna vid en tavla med en ram runt. Motiven på tavlan kan skifta utefter vart vi är i livet och vad vi möter. Det kan vara färgglatt med starka intensiva färger, vackra sobra naturbilder, självporträtt med guld och glitter, stormande och rytande hav, familjebild där någon saknas eller noter som går i både dur och moll. Jag tänker att vi alla lever livet utefter våra egna förutsättningar och på det viset målas tavlan. Den kommer bli olika motiv över tid för oss alla.

Läs mer
Karolina Lindhe
Sätter du plåster på alla dina sår?

I dagens samhälle tänker vi ofta att en person är svag när den visar sin sårbarhet. Det har jag också gjort. Jag var livrädd för att uppfattas som svag. När jag tänkte på mig själv som svag kände jag mig annorlunda, mindre värd och rädd för att inte få vara med. Jag kämpade med näbbar och klor för att upprätthålla en fasad av styrka. Jag var rädd för att visa för mycket känslor och det jag stod för.

Läs mer
Karolina Lindhe
Hur ser du på din självkänsla och ditt självförtroende?

Tänk vad lätt det är att blanda ihop dessa två ord. De är på något sätt lika fast ändå så olika. Tyvärr kan denna förvirring skapa både lidande och sjukdom. Jag både hör och ser människor som inte har koll på dessa två ord. Vilket gör mig både ledsen och orolig. Tänker främst på våra barn som i allra högsta grad kan behöva hjälp med att bli medvetna och förstå innebörden av orden. Då dagens samhälle, i en hög grad premierar oss på våra prestationer. Vilket kan göra att det blir både tufft och utmanande för oss alla, dock främst för våra barn.

Läs mer
Karolina Lindhe
Hur ser ditt liv ut från ovan?

Att sitta högt uppe i skyn och se ner på landskapet nedanför oss är många gånger en härlig syn. Vi ser verkligheten från en annan vinkel, vi får ett annat perspektiv. Oftast är det vackert, soligt, luftigt, färgglatt, en härlig och häftig upplevelse. Eller så är det turbulent, mulet, regnigt och mörkt.

Läs mer
Karolina Lindhe
Väljer du mål eller ledord under 2018?

Under veckan som gått har jag utvärderat och reflekterat över det gångna året, 2017. Vad har jag gjort eller inte gjort? Hur blev resultatet? Kunde jag gjort något på ett annat sätt och hur hade det då kunnat se ut? Vad tar jag med mig för lärdomar och förbättringsmöjlighet? Vad är jag glad och tacksam för? Vad är jag stolt över?

Läs mer
Karolina Lindhe
Valår! - Vilket eller vilka val kommer du prioritera 2018?

Visste du att du gör val varje dag mer eller mindre medvetna, stora eller små, mer eller mindre viktiga, livsavgörande eller njutningsfyllda. Ja, vi alla gör val varje dag, från morgon till kväll. Du väljer att stiga upp direkt när väckarklockan ringer eller väljer du att snooza en eller två gånger. Du väljer vilka kläder du ska bära under dagen. Du väljer om du ska äta frukost eller inte, kaffe eller te, fil eller gröt. Du väljer att läsa en intressant artikel i tidningen vilket leder till att du få springa till bussen för att hinna med eller väljer du att komma i tid till jobbet. Så fortsätter din dag med olika val. På jobbet gör du val och vissa av oss gör val som påverkar många medarbetare eller företagets ekonomi. Vissa av oss gör val som påverkar våra kollegor och deras arbetsdag. Många gånger kan dessa val ske på slentrian, vi bara handlar utan att tänka på vad detta val kan innebära för mig eller de personer som är runt omkring mig.

Läs mer
Karolina Lindhe
Julklappar som alla har råd med!

Nu är det bråda dagar för många av oss. Julavslutningar, julbord, julmys, jullunch, julklappar, julkonsert, julgran, julskinka, julpynt, julgodis, julpyssel allt ska hinnas med innan julafton kommer. Vi åker hit och dit, planerar inköp av mat och klappar, städar för att släkten ska komma, bakar och lagar mat så det ska räcka till allt och alla. Några tycker att denna tid är den bästa som finns och njuter varje sekund. Medans andra tycker att det bara är jobbigt, fyllt av ångest och krav eller av ensamhet. Hur vi än har det i våra liv så är det snart jul.

Läs mer
Karolina Lindhe
Prat, leder det till start?

För några dagar sedan berättade Malin för mig, att under fikarasterna på hennes arbetsplats hade det under en längre tid varit mycket prat om att vilja bryta eller förändra beteenden och mönster som skapade stress i deras familjer. Någon kastade ut en händelse eller fundering om någon situation som deras familj stod inför. Det brukade vara livliga och inspirerande berättelser hur andra hade gjort och vad personen ifråga skulle kunna göra. Malin tyckte det vara spännande, att höra hur kollegorna resonerade och hur de hittade sina lösningar. Hon hade i det sista upptäckt att händelserna och frågeställningarna började återkomma, detta till trots att arbetskollegorna var de samma. Vad berodde det på? Var frågorna svåra? Kunde det bero på att det var lättare att prata och sedan strunta i att göra en förändring? Visste de vad förändringen skulle leda till? Var det verkligen viktigt för dem eller var det bara prat?

Läs mer
Karolina Lindhe
”Du utmanar mig!”

”Du till och med provocerar mig” säger kvinnan som sitter framför mig. ”Oj, vad spännande! Berätta mer! Vad är det eller vad gör jag som får dig att känna så?” undrar jag. ”Du gör saker som du vill och på ditt eget sätt. Du vågade börja med något nytt i ditt liv” svarar hon.

Det blev en härlig långlunch med många frågor och tankar kring att våga och vilja göra en förändring eller något nytt i sitt liv. Kvinnan är själv inne på att ta steget till att testa något nytt i sitt liv. Det har varit en längtan och en process under flera år som nu har blivit så stark. Hon känner att hon vill ta steget och testa fast hon vågar inte.

Läs mer
Karolina Lindhe
Vilodagens fördelar och utmaningar!

I flera år har jag och min man pratat om att ha en vilodag från konsumtion och det som stressar oss. Vi vill istället fylla detta dygn med det som ger oss energi och mening i våra liv. Även ge oss tid för eftertanke och reflektion. För vi upplever att våra liv snurrar på i ett tempo som är alldeles för hög för att vi ska må bra. Det är jobb, kvällsaktiviteter, matlagning, träningar, läxor, hämtning och lämning av våra barn, ja så som livet är får många av oss i dag. Lägg sen till kraven som vi har på oss själva och som andra kan ställa på oss. Det blir för mycket i alla fall för oss.

Läs mer
Karolina Lindhe
Vad händer när du stänger av mobilen i två timmar under dagen?

Detta är en fråga som i dag kan var laddad för många. Den kan vara spännande och utmanande får några. För vissa av oss är det redan en rutin. För mig är frågan högst relevant och välbehövlig.

När jag ställer denna fråga till mig själv eller andra människor möts jag av olika svar. ”Det skulle jag aldrig klara!”  ”Åh, va skönt det vore!”  ”Nej det går inte för jag väntar på ett viktigt samtal.”  ”Oj, det vågar jag inte ens tänka på!” ”Har provat det och det var skönt men svårt att komma ihåg.” ”Den tanken har aldrig slagit mig!”

Läs mer
Karolina Lindhe
”Man borde, alla tycker, de vill, vi har kommit på att……?”

När jag läser tidningar, böcker eller hör intervjuer reagerar jag på att många skriver eller säger man istället för att använda ordet, jag. Jag vet att i vissa sammanhang bör personen använda man istället för jag då det talas mer generellt eller ur ett grupperspektiv. Det jag tänker på nu är att personer lätt gömmer sig bakom orden man, vi, alla, andra och de. Det är lättare att klumpa ihop människor, inklusive sig själv och sedan prata i vi-form.

Läs mer
Karolina Lindhe
Vad händer med dig när du lovar en sak men gör en annan?

I våras pratade jag med en man som skulle få möjlighet att byta sin höftled som var utsliten. Väntan hade varit lång för att få denna operation som skulle ge honom livet tillbaks enligt honom själv. Han drömde om att återigen kunna röra sig fritt i skog och mark, leka obehindrat med sina barnbarn och resa runt i Sverige för att få uppleva nya platser och träffa nya människor.

Läs mer
Karolina Lindhe
Alla kan vara snälla!

Jag tror starkt på att vara snäll mot sig själv och andra. Snäll är ett laddat ord för vissa av oss. Ibland kan ordet snäll förknippas med mesigt eller töntigt men jag tycker tvärt om. Det är något stort i att vara snäll. Att se bortom sig själv och göra något för någon annan. Vi kan alla vara snälla och vara det på vårt eget sätt.

Läs mer
Karolina Lindhe
Skogen ger goda samtal och svampplockning!

I helgen fick jag förmånen att vara ut i skogen en hel dag. Att få vara ute i naturen är något jag verkligen uppskattar och jag är tacksam för att kunna göra det. Tänk att vi i Sverige kan gå ut i skogen, var och när som helst. Allemansrätten är fantastisk!

Läs mer
Karolina Lindhe
Hur fort springer du i ditt liv?

Fick ett tips av en väninna att gå en utbildning som hon tycket skulle passa mig. Jag gjorde min research och fann att det lät spännande och att skulle kunna vara något för mig. Jag hade även känt efter i mitt inre och fått den känslan av att denna utbildning skulle vara rätt.

Läs mer
Karolina Lindhe
Att vara unik har ett värde!

Du duger precis som du är, för du är unik! Är det inte just det många strävar efter i dag? Att få vara unik och speciell på ett eller annat vis. ”Se mig! Ge mig bekräftelse på att jag finns och duger!”

Läs mer
Karolina Lindhe